2020 başı itibariyle .NET ailesinin durumu

Womanne

Member
.NET Core 3.1’in piyasaya sürülmesiyle, .NET Ailesi tablosunu bir kez daha güncellemenin zamanı geldi.


Solda yeşil renkte klasik .NET Framework 4.8’i, ortada kırmızı renkte .NET Core ürünlerini ve sağda mavi renkte Mono dünyasını görüyoruz. .NET 5.0 (Kasım 2020’de çıkması beklenen .NET Core 3.1’in halefi) ile Microsoft bu üç ürün serisini birleştirmek istiyor. Ancak şu anda, farklı işletim sistemlerinde çalışan ve farklı uygulama çerçevelerini destekleyen üç ayrı çalıştırma ortamı var.




.NET ailesi: .NET Framework, .NET Core, Mono




Burada çalışıyor, orada çalışıyor


.NET Core 3.0’dan bu yana, Windows Forms ve WPF yalnızca klasik .NET Framework üzerinde değil, aynı zamanda ana akım dünyada da çalışır, ancak platformdan bağımsız değil, yalnızca Windows üzerinde çalışır. Windows Forms, Mono’da platformdan bağımsız olmaya devam ediyor.

Klasik ASP.NET web uygulamaları, .NET Framework ve Mono üzerinde çalışır. ASP.NET Core uygulamaları (MVC, Razor Pages, SignalR, WebAPI, gRPC hizmetleri, Blazor Server) yalnızca sürüm 3.0’dan itibaren .NET Core üzerinde çalışır. Önceki 1.x ve 2.x sürümleri de klasik .NET Framework üzerinde çalışıyordu.

Yeni Blazor web çerçevesi, “Blazor Sunucusu” varyantındaki .NET Core’a, ancak “Blazor WebAssembly” varyantındaki web tarayıcısında barındırılan bir Mono’ya dayanmaktadır. Windows 10 Evrensel Platform uygulamaları, .NET Core’un daha eski bir sürümünü kullanmaya devam ediyor. Xamarin uygulamaları Mono üzerinde çalışır. Konsol uygulamaları her üç dünyada da mevcuttur.

Microsoft ADO.NET Nesne İlişkisel Eşleyici Varlık Çerçevesi (sürüm 6.3’ten beri) ve Entity Framework Core (sürüm 1.0’dan beri) artık her üç dünyada da mevcuttur. Entity Framework Core 3.0 artık klasik .NET Framework üzerinde çalışmadı, ancak Microsoft onu 3.1 sürümünde revize etti. Yaklaşan Entity Framework Core 5.0 sürümüyle birlikte, .NET 5.0 tek temel olmalıdır.


3.0 sürümündeki .NET Core ve 6.4 sürümündeki Mono .NET Standard 2.1’i uygularken, klasik .NET Framework .NET Standard 2.0’da kalır.

.NET 5.0, .NET dünyasını birleştirecek, ancak kayıpsız olmayacak. Ölmekte olan teknolojiler arasında ASP.NET Webforms, ASP.NET Webservices ve .NET Remoting, Windows Communication Foundation (WCF) ve Windows Workflow Foundation (WF) ile SOAP Web hizmetleri ve REST hizmetlerinin yanı sıra Code Access Security (CAS ), Yönetilen Yönetilen Eklenti Çerçevesi (MAF) ve bir kez tıkla dağıtım.

.NET aile diyagramı


Yukarıdaki diyagram, .NET ailesinin mevcut durumunu göstermektedir. Değiştirilmeden kaldığı ve orijinal hediyeler korunduğu sürece yeniden kullanılabilir ve yeniden dağıtılabilir.


()



Haberin Sonu
 
Üst