2022 Dünya Kupası Topunun Harikulade Teknolojisi

Epiclife

Member
Katar 2022 Dünya Kupası’nda kullanılan Adidas Al Rihla isimli topun sahip olduğu teknolojik özelliklere yakından bakıyoruz. Adidas tarafınca turnuvaya özel olarak üretilen bu topun maçlarda kullanılan versiyonu, Christiano Ronaldo’ya verilmeyen golün hakikat tespit edilmesini sağlayan bir çipe, yerçekim sensörüne ve şüphesiz şarja muhtaçlık duyuyor.

Dünya Kupası’nın resmi topu Al Rihla’nın bu ismi Arapçada “yolculuk” anlamına geliyor. Topun dizaynında Katar’ın mimarisinden, ülkenin sembolü olan teknelerden ve Katar bayrağından ilham alındığı belirtiliyor. Beyaz renk ise ülkenin inci bölümüne bir hürmet duruşunu simgeliyor.

Sıcak bir bölgede oynanacak olan maçlarda topun sorun yaratmaması için dış kısmı bir kabuk üzere tek modül olacak biçimde tasarlanmış. bu biçimdece topun daha isabetli ve istikrarlı olması amaçlanmış.

Topun yüksek tempolu maçlarda daha süratli ve isabetli olmasını sağlayacak CRT çekirdekli yapısı birinci dikkat çeken nokta. Kaldı ki firma, topu sırf rastgele şutlarla değil, rüzgar tünelleriyle de test etti. Topun merkezinde bulunan sensör de saniyede 500 bilgi toplayarak bilgi merkezlerine gönderiyor. Bu da hem yarı otomatik ofsayt sistemi için tıpkı vakitte oyuncu değerlendirmeleri için değerli.

CBT (Connected Ball Technology – İrtibatlı Top Teknolojisi) ismi verilen bir sistem, topun içine yerleştirilen sensörleri kullanarak maç esnasında bilgi paylaşımında bulunuyor. Bilhassa VAR sistemi için bu sensörlerin gönderdiği bilgiler büyük ehemmiyet taşıyor. Çünkü topun tam pozisyonu, tam olarak hangi anda ayaktan çıktığı, yapay zekânın da sayesinde kesin olarak bilinebiliyor.

Bu topun içi de olağanda olduğu üzere yalnızca gazla dolu değil. Topun ortasında orta bölgede Suspension System ismi verilen bir yapı bulunuyor. Bu yapı da 500Hz iç ölçüm ünitesini dengelemeye ve muhafazaya yarıyor. Sensörler ve çipler topun ortasında Örümcek-Adam’ın ağlarına takılmış üzere istikrarda duruyor, bir oraya bir buraya savrulmuyorlar. Bu sensör ve çipler, indüksiyon ile şarj edilebiliyor.
 
Üst