Bir Hayaletle Nasıl Yaşanır?

Idealed

Active member
Sıradan bir öğleden sonra, Benson, NC’de yaşayan bir fotoğraf profesörü olan Shane Booth, yatak odasında çamaşırları katlarken, yüksek bir çarpma sesiyle irkildi. Dışarı çıktı ve kırılmış bir ön camı ve onun dışında oturan köpeğini buldu. Kafası karışmıştı, köpeği camı kırmaya yetecek bir güçle nasıl camdan atlamış olabilir?

Camı temizledikten sonra, Bay Booth, az önce katladığı tüm kıyafetlerin etrafa saçıldığı odasına geri döndü, dedi. 45 yaşındaki Bay Booth, “İşte o zaman bunun gerçekten korkutucu olduğunu düşündüm” dedi.

Bir röportajda, Bay Booth, asırlık evinin perili olduğuna inanmasına neden olan diğer açıklanamayan, ürkütücü karşılaşmaları anlattı. Daha sonra duvara astığı resimler, yere düştüğünü gösteren kırık çerçeveler olmadan mükemmel bir şekilde yere yerleştirilmişti. Vazoların farklı yerlere taşındığını fark etti, bir an bir hayalet (yaşlı bir adam) gördü ve evde kimse yokken böğüren kahkahalar duydu. “Ara sıra meydana gelen ve açıklayamayacağınız pek çok küçük şey var” dedi.

Birçok Amerikalı, evlerinde yaşayan bir varlık olmayan birinin veya bir şeyin yaşadığına inanır. Utah merkezli ev güvenlik şirketi Vivint’in Ekim ayında yaptığı bir araştırma, ankete katılan bin ev sahibinin yaklaşık yarısının evlerinin perili olduğuna inandığını buldu. Ev alıcıları ve satıcıları için bir eğitim platformu olan Real Estate Witch tarafından 1.000 kişiyle yapılan bir başka anket, benzer sonuçlar buldu ve katılımcıların yüzde 44’ü perili bir evde yaşadıklarını söyledi.

Araştırmacılar, doğaüstü şeylere olan inancın artmasını, paranormal bağlantılı medyanın yükselişine, dini aidiyetteki düşüşe ve salgına bağlıyor. Pek çok insan hayaletlerle yaşadıklarına inanırken yeni bir soru ortaya çıkıyor: Nasıl? yapmak hayaletlerle yaşayan var mı? Onunla rahat olmanın yolları var mı ya da onu rahatsız etmemek için uzak durmanız gereken bazı eylemler var mı?

Bay Booth elinde şu anda Benson, NC’deki evi olan kilisenin fotoğrafını gösteren bir cep telefonu tutuyor Kredi… The New York Times için Eamon Queeney

Bay Booth’un evi aslen 1891’de bir Baptist kilisesi olarak inşa edilmişti, internette biraz araştırma yaparak öğrendi. Dini bağlar ona, bu doğaüstü olayların belki de eşcinsel olduğu için olabileceğini düşündürdü ve ruhlar bunu hoş karşılamadı. Bu deneyimler bazen korkutucu olsa da, Bay Booth bununla bir tür barış yaptı.

“Bu evi seviyorum. Burayı kendime ayırdım ve hiçbir şeyin beni kovmasına izin vermek istemiyorum,” dedi Bay Booth. “Bir şeyler olduğunda onunla konuşurum ve ‘Hey, sakin ol’ derim.”

beklenmedik ev arkadaşları

Bir ruhla birlikte yaşamak korkutucu bir deneyim olsa da, bazı insanlar bundan zevk alır ya da en azından onunla yaşamayı öğrenmiştir.

Cenova, Wisconsin’de 1800’lerde inşa edilmiş bir evde yaşayan 28 yaşındaki Brandy Fleischer, “Biraz tuhaflığa karşı değilim” dedi. Bayan Fleischer, evin perili olduğuna inandığını söyledi. ve hayaletlerden birinin adı Henry. Bunu, üzerinde harfler bulunan bir tahtanın üzerine bir sarkaç koyarak ve ruhtan adını hecelemesini isteyerek anladı, diye açıkladı. “Şaka yapmayı sever. Ayakkabıları etrafta gezdirecek” dedi.

Yine de Bayan Fleischer, hayaletlerle her zaman bu kadar rahat değildi. “Kapıdan ilk girdiğimde davetli olmadığım bir partiye giriyormuşum gibi hissettim. Sanki herkes bana bakıyormuş gibi hissettim,” dedi, “ama onları göremedim.”

Brandy Fleischer’ın evinin içi. Kredi… Brandy Fleischer aracılığıyla

Hayaletlerle yaşamayı oda arkadaşlarına sahip olmakla karşılaştırdı – bunlar sadece istemediği kişilerdi. Bayan Fleischer, Henry ile uyumlu bir şekilde bir arada yaşamak için nelerden kaçınması gerektiğine dair bir fikir edinebildi. Özellikle evdeki insanlar tartışırken bu onu rahatsız ediyor” dedi. “Bir tartışmayı kesmek için çekmeceyi çarptı,” dedi.

Bazı insanlar hayaletlerin onları bir evden diğerine takip edebileceğine inanır.

Lisa Asbury, üç yıldır Dunlap, Illinois’deki evinde yaşıyor. Ancak gözlemlediği paranormal aktivite, 2018’de kocasının büyükbabasının ölümünün ardından eski evinde başladı ve şu anda yaşadıklarıyla aynı. 43 yaşındaki Bayan Asbury, raflardan nesnelerin uçtuğunu, birden fazla odada ışıkların yanıp söndüğünü ve fan kanatlarının aniden dönmeye başladığını gördüğünü söyledi. “Yalnızken adımın seslenildiğini, hayalet ayak sesleri, köpeklerimizin hiçbir şeye bakmadan havladığını duyuyorum” diye ekledi.

Ama hiçbir şey agresif hissettirmedi, dedi Bayan Asbury. Sadece dikkat isteyen. “Ruhlarımızın aile olduğuna inanıyorum” dedi. “Farklı zamanlarda farklı aile üyelerimizin ziyaret ettiği hissine kapılıyorum.”

Ve bir süredir rahatsız edici olsa da, hayalet ortamında nasıl yaşayacağını anladı. Bayan Asbury, “Genellikle bir şey olursa, bunu yüksek sesle kabul ederiz veya sadece ruha selam veririz” dedi.

Satılık Perili Evler

Satıcılar için paranormal mırıltılar da yararlı bir pazarlama noktası olabilir. Bu yılın başlarında, “The Conjuring” korku filmine ilham veren üç yatak odalı Rhode Island evi, 1.525 milyon doların üzerinde bir fiyatla satıldı. 2021’de, ünlü Borden aile cinayetlerinin yeri olan Massachusetts’teki bir mülk, herhangi bir açık ev veya gösteri olmadan 1.875 milyon dolara satıldı. Düzinelerce Airbnb kaydı, “ikinci kattaki perili vaha” veya “Hayaletler İni” gibi hayali deneyimlerin de reklamını yapıyor.

Zillow’un ev trendleri uzmanı Amanda Pendleton, “Bir evin perili tarihini kucaklamak, viral olma yarışında korkunç bir iyi satıcı stratejisi olabilir” dedi. “Benzersiz evler, pandemi sırasında Zillow sörfçülerinin hayal gücünü ele geçirdi – bir liste ne kadar sıra dışıysa, o kadar fazla sayfa görüntülemesi üretebilir.”

2017 tarihli “Bilimsel Amerikalılar: Amatör Paranormal Araştırmacıların Kültürü” kitabının yazarı Sharon Hill, “birçoğu artık hayaletlerden korkmuyor çünkü medya onlara çok alıştık” dedi.

Bayan Hill, perili evlerin “geçmişle bağlantı kurmanın bir yolu veya günlük dünyada bir büyü duygusu” olabileceğini de söyledi. “Kendimizi keşfetmeyi ve ölümün ötesine ulaşabileceğimizi hissedebilmeyi isteme duygusuna sahibiz. Hayaletlerin var olduğunu bilmek bazı insanlar için çok rahatlatıcı olur.”

Yine de çoğu satıcı ve aracı bu stratejiyi benimseme konusunda temkinli. Zillow tarafından sağlanan verilere göre, son iki hafta içinde Zillow’daki 760.000’den fazla mülkten sadece iki listede evin perili olabileceğini ima eden açıklamalar vardı. Bir mülk, Wisconsin’de altı yatak odalı bir oteldir ve açıklama, yakın zamanda bir Minnesota hayalet avcısı grubunun soruşturmasının konusu olduğuyla övünür. 1910’da Teksas’ta inşa edilen yıkık üç yatak odalı diğerinde, “Hayaliniz bir Haunted Air BNB’ye ev sahipliği yapmaksa, başka yere bakmayın. Sahibi bir gecede iki kez eve hayalet avcıları getirdi.”

Wisconsin’de altı yatak odalı bir otel satılık ve Zillow’daki bir açıklama, yakın zamanda bir Minnesota hayalet avcısı grubunun soruşturmasına konu olduğunu söylüyor. Kredi… Zillow aracılığıyla
“Hayaliniz bir Haunted Air BNB’ye ev sahipliği yapmaksa, başka yere bakmayın. Sahibi, gecede iki kez eve hayalet avcıları getirdi”, Zillow’da 1910’da Teksas’ta inşa edilmiş harap üç yatak odalı bir ev için bir liste okuyor. Kredi… Zillow aracılığıyla

Çoğu eyalet, emlak ifşa yasalarında paranormal faaliyetlerden bahsetmiyor, ancak New York ve New Jersey’nin bunu çevreleyen açık gereksinimleri var. New Jersey’de satıcılar, istenirse, olası herhangi bir poltergeist hakkında bilinen bilgileri ifşa etmelidir. New York’ta, satıcı evin perili olduğu konusundaki itibarını artırdıysa ve bir alıcının bu kötü şöhret konusundaki cehaletinden yararlanırsa, bir mahkeme bir satışı iptal edebilir.

‘Anlam Arayışı’

Hayaletlere inananların arasında nesiller arası farklılıklar var. Vivint anketinde, evlerinin perili olduğunu düşünenlerin yüzde 65’i Z kuşağının (1997 ile 2012 arasında doğan insanlar olarak tanımlanır) bir parçasıyken, yüzde 35’i (1946 ile 1964 arasında doğanlar) bebek patlaması yaşayanlar.

Vivint anketinin araştırmacılarından Maddie Weirman, “TikTok’ta gerçek suç hakkında çok fazla konuşma, perili şeyler ve suç belgeselleri hakkında podcast’ler ile bu eğilimin gençler arasında yayılabileceğini düşündük” dedi.

Bayan Hill, Gen Z “yeni yerlerde anlam arıyor olabilir” dedi. “Yaşadıkları modern dünya ruhu beslemiyorsa, kapitalizm bizi kişisel aydınlanmadan uzaklaştıran bir sistemse, gençlerin bunu başka yerlerde arayacağını ve alternatif bir fikir bulacağını anlamak zor değil. dünya – hayaletler, uzaylılar, kriptidler, vb. – keşfetmek için baştan çıkarıcı olacak.

Pandemi, toplumun evler ve hayaletlerle olan ilişkisinde de rol oynadı.

Kültürümüzde ölümün önemi arttı ve bazı insanlar için ölümden sonraki yaşamın kanıtı arzusunu ateşledi. “Covid sırasında ani ve çoğu zaman yeterince-ritüel olarak yası tutulmayan ölümleri düşünün. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde halkbilimci ve antropoloji profesörü olan Tok Thompson, “Çoğu zaman insanlar sevdiklerini son teması olmadan, cenaze olmadan kaybettiler” dedi.

Shane Booth’un kara kedisi Bullet, bu hafta evinin fuayesinde bir fotoğraf için poz veriyor. Kredi… The New York Times için Eamon Queeney

Karantina ve uzaktan çalışma, evde daha fazla zaman anlamına geliyordu, bu da garip sesleri veya hareketleri fark etmek için daha fazla zaman anlamına geliyordu. Bazı paranormal araştırmacılar, musallatlarla ilgili çağrıların arttığını bildirdi.

“Bir evin güneş gürültüsü gündüzleri ısıtıp öğleden sonra soğuduğundan insanlar normalde etraftaki güneş seslerini fark etmezdi. Herkes içerideyken, tipik sesleri bastırmak için dışarıda daha da az gürültü vardı” diyor yazar Bayan Hill.

Birçok uzman ayrıca, dini inançtaki düşüşü, paranormal bir inancı teşvik etmeye bağlar. 2021 Pew Araştırma Merkezi araştırması, Amerikalıların yaklaşık yüzde 30’unun dini olarak bağlı olmadığını, on yıl öncesine göre yüzde 10 puan daha yüksek olduğunu buldu.

Sonuçta, dinin insanlara getirebileceği rahatlık veya anlayış, paranormal inançlarda da bulunabilir.

Teksas, San Antonio’da yaşayan bir finans danışmanı olan Karla Olivares, perili olduğuna inandığı bir evde büyümenin, yaşadığı veya ziyaret ettiği diğer yerlerde meydana gelen açıklanamayan olayları daha fazla kabul etmesini sağladığını söyledi.

“Şimdi bir şey hissettiğimde, bunu kabul ediyorum. 27 yaşındaki Bayan Olivares, aynı zamanda kendimi daha manevi hale getirmemi sağladı” dedi. “Şimdi her şeyin etrafımda olduğunu hissediyorum ve tekrar bir şey hissedersem şaşırmayacağım.”