Elster’ın satış vergisi avansı beyanında yüzde 5 ve 16’lık satış vergisi oranlarının ele alınması

Womanne

Member


  1. Elster’ın satış vergisi avansı beyanında yüzde 5 ve 16’lık satış vergisi oranlarının ele alınması

Vergi makamları artık basitçe vergiye dayalı ayrıştırma işleminden feragat etmektedir. Ancak, muhasebe çözümleri geliştiricilerinin çok daha çevik olmaları gerekir.


Ocak 2020’de, Alman vergi makamlarının Elster yazılımının eksikliklerini blogumda (“Vergi makamları ve kötü Elster yazılımları”) bildirdim.

Vergi dairelerinin bugün yürürlüğe giren yüzde 5 ve yüzde 16’lık yeni satış vergisi oranlarına yazılımlarında nasıl tepki verdiğini görmek için Elster portalı “MyElster” ı bu sabah büyük bir heyecanla izledim. Bugünden itibaren KDV avans beyannamesinin yeni oranlarla sunulması mümkün olmalıdır. Haziran’dan önce faturalanan hizmetler için, hizmet tarihi 1 Temmuz ile 31 Aralık 2020 arasındaysa yeni oran zaten uygulanıyordu (bkz. 23 Haziran 2020 tarihli BMF yazısı). İlginçtir, bu mektup hala “Taslak” durumundadır.

Yüzde 5 ve 16 oranlarında sıra yok


Vergi daireleri daha önce KDV avans beyannamesi ve KDV beyannamesinde satışların vergi oranlarına göre ayrılmasını zorunlu tutmaktaydı. 26. satır (%19 oranında vergiye tabi satışlar) ve 27. satır (%7 oranında vergiye tabi satışlar) vardı. Şimdi Hazine’nin yüzde 16 ve yüzde 7 için ek hatlar açması beklenebilir.

Bununla birlikte, Haziran 2020 tarihli KDV avansı iade formuna bakıldığında, yeni satır bulunmadığı görülmektedir (şekle bakın).




Elster peşin vergi beyannamesi




Ne yazık ki, ilk bakışta açıkça görülebilen bir duyuru kutusu eksik. Orada böyle bir kutu tanıtacaktım.


Sonuçta, “küçük yazı” (soru işaretini tıklayın) diyor ki: “30 Haziran 2020’ye kadar geçerli olan% 19 veya% 7 vergi oranlarına tabi satışlar 26 ve 27. satırlarda açıklanmalıdır. … 1 Temmuz’dan itibaren 31 Aralık 2020 tarihine kadar genel vergi oranı %19’dan %16’ya ve oran %7’den %5’e düşürülmüştür. Değişen oranlar bu tarihe kadar yapılan satışlara uygulanmalıdır. 35 ve 36 numaralı alanlara girilmelidir. Bu, 1 Temmuz 2020’den önce depozito alınan satışlar için de geçerlidir.”

Burada rakamlar kafanızı karıştırmasın: İlk cümlede vergi makamları sıralardan, aşağıda ise alanlardan bahsediyor. 35. ve 36. alanlar 28. satırda bulunur. Ayrıca 35. satır da vardır (95. ve 98. alanlar), bu tam olarak “Diğer oranlarda” anlamına gelir, ancak topluluk içi satın alımlara atıfta bulunur.

Vergi makamları neden oranları ayırmaktan kaçınıyor?


Bu nedenle vergi makamları, bu vergi oranları için vergi oranlarına göre ayrım yapmaktan feragat etmektedir. BMF’den gelen söz konusu yazıda da bu durum ifade edilmiş ve hatta (!) 28. satıra atıf yapılarak daha iyi açıklanmıştır: “Yüzde 16 ve yüzde 5 oranlarıyla satışlar ve hesaplanan vergi tutarı tümü 2020 hizmetleri için avans beyannamesi beyannamesi 28. satırında veya 2020 takvim yılı için KDV beyannamesi 45. satırında.

Elster Forum ve “Muhasebe Butler” a göre, teklif “KDV Form Komisyonu” ndan geldi (evet, Almanya’da bunun için ayrı bir komisyon da var).

Buna pragmatik bir çözüm diyebilirsiniz. Bununla birlikte, finansal yönetim yazılımı geliştirmenin hızlı bir şekilde uygulamak için yeterince çevik olmayabileceği de varsayılabilir. Sürekli entegrasyon, sürekli teslimat ve DevOps’a olanak tanıyan otomatik testler kullanıyor musunuz? Bilmiyorum, ama şimdi bulunan çözüm aksi bir işaret.

Bu pragmatik çözüm, vergi makamlarının yazılımda değişiklik yapmadan sınırlı satış vergisi indirimi uygulamasına olanak tanır. Vergi gelirleri olmadan yapamazsınız, sadece istatistiklerde bir boşluk.

Yazılım satıcılarının çevik olması gerekir


Muhasebe yazılımını programlayan bizim gibi yazılım geliştiriciler, açık bir şekilde bundan hiçbir şey elde edemez veya sadece daha fazla iş yapabilir. Yeni oranları birkaç gün içinde uygulayacak kadar çevik olmamız gerekiyordu ve şimdi yazılımı, vergi iadelerinin artık 26. ve 27. satırda değil, 28. satırda yapılması için uyarladık.

Bu noktada sadece bir kez daha söyleyebilirim: Yazılımınızın otomatik olarak test edilmesi yardımcı olur! Sürekli entegrasyon, sürekli teslimat ve DevOps ile mevzuat değişikliklerini kısa vadede bile uygulayabilirsiniz.

Amaç ne?


Değişen satış vergisi oranlarının bazı insanlara çok iş getirmesine neden olmaya devam edeceğine eminim. Öte yandan, değişikliklerin ekonomik toparlanma üzerinde istenen etkiyi yaratacağından emin değilim. Ama aynı zamanda çevik bir yazılım geliştiricisi ve DevOps uzmanıyım ama bir ekonomi peygamberi değilim.


()



Haberin Sonu
 
Üst