En Kötü Site Nasıl En İyi Bahçe Olabilir?

Idealed

Active member
“Gerçek bir çorak arazi.” “Mesnetsiz bir ağaç.” Ve: “Bir tür korkutucu.”

James Golden’ın ünlü bahçesi Federal Twist’i ikna ettiği toprakla ilgili ilk izlenimlerini anlattığını duyan kişi şunu sormalıdır: Neden böyle bir yeri satın aldınız?

Bay Golden’ı büyüleyen batı New Jersey’deki yüzyıl ortası eviydi: 12 metrelik bir bankanın üzerine tünemiş uzun, alçak iki yatak odalı bir ev. Ancak 2004’ün ilk gününde bile, bir emlakçıyla, hafta sonu müstakbel evinin içindeki pencerelerin duvarından ötedeki araziye şöyle bir göz attığında, engelleri görebiliyordu. Yoğun bir Doğu kırmızı sedir ağacı (Juniperus virginiana) evi yutmak istiyor gibiydi. Kıyının altında, sert, ağır, ıslak killi toprakla desteklenen göz korkutucu bir dünyada istilacı multiflora ile karışık ağaçlar yükseliyordu.

Burada geleneksel bir bahçe olamayacağını, bunun ne kadar zor bir nokta olduğunu tam olarak kavramadan önce içgüdüsel olarak biliyordu. Geleneksel yöntemlerle yatakları ve bordürleri basma fikrinden vazgeçilmeli ve hızlı davranılmalıdır.

Bay. Golden’ın Stockton, NJ’deki 1965’teki uzun, alçak iki yatak odalı evi, ağır, ıslak kil manzarasının 12 metre yukarısındaki bir bankada yer almaktadır. Bir pencere duvarı, orada yaptığı bahçeye bakıyor. Kredi… James Golden

Bay Golden için bu, pek çok kabul eyleminin ilkiydi ve o eski bahçe atasözü olan “Siteyle savaşma”da yıllarca süren ileri bir kursa ekleniyordu. Bu tür bir site, bahçıvana tekrar tekrar kontrolün kimde olduğunu hatırlatarak savaşır.

Yine de Stockton, NJ’deki 1,5 dönümlük bahçe, 2013’ten bu yana Garden Conservancy Açık Günlerinde minnettar ziyaretçileri ağırladı (ve bu yıl yine 12 Haziran Pazar günü olacak). 2020’de BBC Two için “Monty Don’s American Gardens”da gösterildi. Ve bu, Bay Golden’ın yakın tarihli “Federal Bükümden Görünüm: Bahçeler, Doğa ve Kendimiz Hakkında Yeni Bir Düşünme Yolu” adlı kitabının konusudur.

Ancak ilk başta, neyin mümkün olabileceğini düşünmek bile göz korkutucuydu. Bay Golden, “Bir bahçe için korkunç bir yer olduğunu biliyordum,” diye hatırladı. “Ama burada bir bahçe yapacağımı da biliyordum.”

Federal Twist’teki yollar ağı, kaotik bir alana biçilmiş tek bir kavisli yolla başladı. Kredi… James Golden

son derece iddialı bir girişim, çünkü Bay Golden emeklilik yaşına yaklaşıyordu. Küçük bir bahçeleri olan kocası Phillip Saperia ile paylaştığı Brooklyn evinde coşkuyla orkide yetiştirmişti. Ancak Bay Golden, kendisine “bir kitap bahçıvanı” diyor, özellikle de Wolfgang Oehme veya daha yakın zamanda Thomas Rainer gibi uygulayıcıların natüralist tasarımları hakkında kitaplar okuyarak, büyük uygulamalı bahçecilikle değil, okuyarak eğitim gördü.

Zihninin gözünde Hollandalı peyzaj tasarımcısı Piet Oudolf’un da bahçelerinin görüntüleri vardı, vurgulu çimenler ve birden çok mevsim mevcudiyeti olan çiçekli uzun ömürlü bitkiler. Ama o bahçelerin çamurda yapılmadığını biliyordu – kazdığınız her çukurun günlerce suyla dolu kaldığı onunki gibi toprakta değil.

“Neredeyse varsayılan olarak ekolojik bir bahçe olmalıydı,” dedi. “Ne yetiştirebileceğimi bulmalıydım – bu ekolojiye uyarlanmış bitkiler. Neredeyse ‘ekolojik bahçe’ terimine tekme ve çığlık atarak sürüklendiğimi söyleyecektim çünkü ne yapmam gerektiğini tarif edecek başka bir terim düşünemedim.”

Bitkileri mekana uydurması gerekiyordu.

Bay. Golden’ın “kır bahçesi” gerçek bir kır değil, “benim kır simülasyonum, hayali bir kır” dedi. Kredi… James Golden

Hayali Çayır

Ama önce yer açması gerekiyordu.

Birinci iş: Kızıl sedir ormanlarında bir açıklık açın ve içeri biraz ışık girmesine izin verin. Bazı ağaçların sökülmesi için yardım aldı ve bu süreçte toprak, sızma veya başka bir şekilde işbirliği yapma konusundaki isteksizliği hakkında sert bir hatırlatma yaptı.

“Ekipmanın çamurdaki oyuklara ne kadar derine battığını görene kadar kilin ne kadar çamurlu olduğunu fark etmedim,” Bay Golden dedim. “Islak plastik gibi.”

Sürme veya diğer geleneksel toprak hazırlama fikri umutsuz, hatta verimsiz görünüyordu. Ancak, Bay Oudolf ile kitaplar üzerinde işbirliği yapan İngiliz doğacı bahçe tasarımcısı ve yazar Noel Kingsbury’nin bir kitabında okuduğu bir şey takılıp kalmıştı.

“Noel, doğrudan sert çimlere ekim yapmak hakkında yazmıştı,” dedi Bay Golden. “Büyük delikler kazarak ve içine büyük, rekabetçi bitkiler dikerek bir tür engebeli çayır yapmakla ilgili.”

Umut, arzu edilen bitkilerin yavaş yavaş bir avantaj elde etmesiyle bazı istenmeyen çalılıkların içine yerleşip onları gölgede bırakmalarıydı.

Ve böylece deneyler başladı. Yeni açık alan biçildi ve birçoğu bu ilham verici kitaplardan gelen çayır yerlileri olan ilk deneme bitkileri gitti. Yine de hepsi koşullarla başa çıkamadı ve hayatta kalanlar bir bahçeye eklenmedi.

Daha çok “gelişmekte olan bir kaos” gibiydi Bay Golden. “Temelde, içinde büyüyen vahşi bir bitki dizisiyle biçilmiş bir tarlam vardı.”

Ortabatı çayırlarına özgü çeşitli uzun ömürlü bitkiler, Bay Golden’ın bahçesinin imzaları haline geldi. Kırların kraliçesi (Filipendula rubra Venusta) ıslak toprağı sever ve yaz aylarında pembe çiçekler açar. Kredi… James Golden

Bir yaz gün, hüsran içinde çim biçme makinesinden çıktı ve ortasından kıvrımlı bir yol kesti.

“Ve bu sadece… bir tecelli gibiydi” dedi. “Birden bahçe canlanmaya başladı ve burayı ilk kez bildiğimi hissettim.”

Hatta bundan farklı şekilde söz etmeye başladı. “Buna çayır bahçesi demeye başladım – benim bir kır simülasyonum, hayali bir kır” dedi, onun yalnızca yerlilere özgü bir yaklaşım olmadığını kabul ederek.

Ancak doğal bir kır bitkileri topluluğu gibi, dikim, birlikte örerek hayatta kalan türlerle birlikte giderek daha yoğun hale geldi. Başarısız olanlar başarısız oldu. En uygun olanın hayatta kalmasıydı.

Kazananlar arasında: kırların pembe çiçekli kraliçesi (Filipendula rubra Venusta) ve dev kara gözlü Susan (Rudbeckia maxima). Kupa bitkisi, pusula bitkisi ve kır rıhtımı (Silphium perfoliatum, S. laciniatum ve S. terebinthinaceum) da gelişti. Moor otu (Molinia caerulea ssp. arundinacea Skyracer) ve çeşitli Miscanthus da testi geçti.

“En kolay yetiştirebildiğim şeylerin büyük, uzun, rekabetçi bitkiler olduğunu çabucak öğrendim” dedi.

Onlardan sadece bahçenin gerçek başlangıcı değil, aynı zamanda bir yer duygusu da geldi.

“Yolun açıklığı ve dikimlerin neredeyse aşılmaz kalitesi arasındaki bu karşıtlıktan, fikirler gelişmeye başladı” dedi. “Biraz geri iten uzun ömürlü bir kaynayan kütleden.”

Bir bahçenin ne olabileceğine ilişkin görüşünün, “peyzaj bahçesine” genişlediğini söyledi, şimdi Federal Twist’i tanımlamasının başka bir yolu: “Giderek daha fazla, sadece o daireye odaklanmıyordum, çayır gibi alan. Ayrıca çevredeki ve ötesindeki ağaçları ve gökyüzünü de düşünüyordum.”

Federal Twist’teki ziyaretçilerin keşfedebileceği iki küçük, resmi havuzdan biri. Çevredeki bitkiler o kadar uzun ve yoğun oluyor ki, boşlukları kaplıyorlar ve açık günlerde ziyaretçiler genellikle Bay Golden’a yaklaşıp kaybolduklarını söylüyorlar. Kredi… James Golden

Kayıp ve Bulunan

Bitkiler ağı büyüdükçe, yollar ağı da büyüdü.

“Bahçe, ziyaretçileri bitkilerle karşılaşmaya zorlamak için sürükleyici olacak şekilde tasarlandı” dedi. Sezondan sezona, “açık-kapalı-açık deneyimi” tekrar tekrar şekil değiştirir.

İlkbaharda iki sandalyenin bir ziyaretçiyi oturup bahçenin manzarasının keyfini çıkarmaya davet ettiği bir yer, etraftaki bitkiler sekiz ve bazen 10 metrelik yaz ölçeğine ulaşmadan önce neredeyse gizli bir oda haline gelir. sarılmışsın; çıkış veya geçiş yolu gizlidir.

Büyük bir bahçe değil, ama Bay Golden ne zaman ziyaretçileri karşılasa, biri ona yaklaşır ve kaybolduklarını söylerdi. Bunu tekrar tekrar duymak, sonunda battı ve Mississippi’de kendisinin uzun zaman önceki bir çocukluk versiyonunu yeniden keşfetti.

“Beni çok güçlü çocukluk anılarına ve bitki örtüsü içinde kaybolmayı ne kadar sevdiğime geri getirdi” dedi. “Yani bence bu bilinçaltı bir sürücüydü ve ben daha bilinçli bir bahçeci haline geldikçe yavaş yavaş daha bilinçli hale geldi.”

Sonunda, sonbahar gelirken, bahçe daha önce değişir ve büyük ifşayı tetikler – ve Bay Golden’ın en sevdiği anlardan biridir. Ağaçlar yapraklarını döker ve diğer bitkiler de bırakır. Yine evvel, açıklık var.

“Bahçe genişler” dedi. “Sanki nefes alıyor, kendini çevreye açıyor ve ekili bahçe ile ötesindeki ekilmemiş manzara arasındaki farkı anlayamazsınız.”

Federal Twist’te bir engel olarak duran ölü bir ağaç, vahşi yaşamı destekler ve heykelsi kalitesi, bunun bir manzara olduğu hissine katkıda bulunur. sadece bir bahçe. Kredi… James Golden

Dışarıda, Bitti Lanet Petasitler

Diğer bahçıvanlar en yoğun çiçeklenme anlarını kovalayabilirler, ancak Federal Twist’te sonbahar ve sonrasının solmuş bitkileri de aynı şekilde onurlandırılır.

“Bahçe kış için ölüme giderken en sevdiğim zaman bu,” dedi Bay Golden. “Bütün yıl sürükleyici bahçemle yaşadıktan sonra, biraz hiçliği memnuniyetle karşılıyorum.”

Ayrıca, özellikle Inula racemosa Sonnenspeer veya elecampane için Bay Oehme’ye borçlu olduğu “ölü bitkilerdeki güzelliği” memnuniyetle karşılıyor. “Bir tür ölüm asasına benziyor – atmosferik, iskelet siyahı – ama aynı zamanda iç karartıcı veya korkutucu değil.”

Çoğu bahçıvan, rizomatöz doğasının yönetilmesini son derece zorlaştıran yerli bir eğrelti otu akrabası olan tarla atkuyruğunun (Equisetum arvense) varlığından korkardı. Ancak Bay Golden, onun ve hassas eğrelti otu (Onoclea sensibilis) ve eğrelti otu (Pteridium aquilinum) dahil olmak üzere diğer yerli gönüllülerin varlığını kutluyor. Ektiği şeyler arasında bağ dokusunu (canlı yeşil bir malç) oluşturarak “yer yüzeyini kontrol etmesine” yardımcı oluyorlar. Bay Golden,

Kıvrımlı bir yol, “biraz geri iten, kaynayan uzun ömürlü bir yığın” içinden geçişi davet ediyor. Soldaki cesur bitki örtüsü, yakışıklı ama şimdi çıkarmaya çalıştığı çok yıllık bir haydut olan Petasites’tir. Kredi… James Golden

Tek bir şey ektiği şu anda ekilmiyor: Petasitler, devasa yapraklı ve haydut bir tavırla uzaylı bir tereyağı.

Cesur dokuyu sevdi ama hesap gününe geldi. Ve yakın zamanda 77. doğum gününe yaklaşırken, Bay Golden kendini şöyle düşünürken buldu: Arkamda bırakmak istediğim şey bu mu?

Ve böylece doldurduğu alanın temizlenmesi ve onunla birlikte bahçe yapma deneyinin bir sonraki bölümü olan Federal Büküm başladı.

Margaret Roach, web sitesi ve podcast A Way to Garden ve aynı adlı bir kitabın yaratıcısıdır.

Konut emlak haberleriyle ilgili haftalık e-posta güncellemeleri için buradan kaydolun. Bizi Twitter’da takip edin: @nytrealestate.