Eski Bilgisayarlara Uygun İşletim Sistemi ChromeOS Flex

Epiclife

Member
Evin bir köşesinde duran ve artık güncelleme almayan bilgisayarlarınız ve dizüstüleriniz için yeni bir umut belirdi: ChromeOS Flex. 2020 yılının Aralık ayında CloudReady’yi bir daha piyasaya sürme sonucu alan Google, bu sonucu Şubat 2022’de ChromeOS’u yayınlaması ile hayata geçirmişti. İşletim sisteminin kararlı versiyonu olan ChromeOS Flex de yayınlandı.

İndirmesi fiyatsız olan bu işletim sistemi yardımıyla artık yazılım güncellemesi almayan macOS ve Windows bilgisayarlar ve dizüstüler birer Chromebook haline getirilebiliyor. ChormeOS Flex kullanan aygıtlar tıpkı kod tabanını ve uygulamalar konusunda da birebir özellikleri paylaşacak. Art plandaki sistem güncellemeleri yahut yalnızca okunabilir işletim sistemleri de tıpkı olacak.

Eski aygıtlar ortak paydada buluşuyor

Hem Mac aynı vakitte Windows cihazların ortak paylaşacağı özellikler içinde Chrome tarayıcı, kullanıcı arayüzü, Android ile aygıtlar ortası entegrasyon, bulut senkronizasyonu ve Google Asistan yer alacak. hem de bu işletim sistemine sahip aygıtlarda Aile İrtibatı, Akıllı Kilit, Anında Kablosuz İrtibat Paylaşma ve Yakındakilerle Paylaş özelliği yer alacak. bir daha de ChromeOS Flex’in Android uygulamaları ya da Play Store’u bulunmuyor. bir daha de Linux dayanağı devam ediyor.

ChromeOS Flex internet üzerinden ya da USB cihazı aracılığıyla indirilebiliyor. bu biçimdece işletm sistemini direkt çalıştırıp deneyebiliyorsunuz. Google’ın işletim sistemi Intel yahut AMD x86 işlemcilerle çalışıyor lakin ARM dayanağı yok.

10 yıllık aygıtlarda bile çalışacak

Google, şu anda 400’ün üzerinde aygıtın bu işletim sistemini kullandığını ve ChromeOS Flex’in 10 yıllık aygıtlara bile uyumlu olmasını beklediklerini tabir etti. Bu sertifikasyon ise ses giriş çıkışlarının, görüntüleme sistemlerini, ağ sistemlerinin, USB ve webcam üzere bileşenlerin çalışacağı manasına geliyor.

Google ChromeOS Flex sistem ihtiyaçları:

• Mimari: Intel yahut AMD x86-64 bit uyumlu
  • RAM: 4 GB
  • Depolama Alanı: 16 GB
  • USB aletinden başlatılabilirlik
  • BIOS: Tam yönetici erişimi
  • İşlemci ve Grafik: 2010’dan evvel üretilmiş modüller düşük performans verebilir.
Not: Intel GMA 500, 600, 3600 ve 3650 grafik donanımları ChromeOS Flex’in performans standartlarını karşılamıyor.