Dotnet doktoru, bir geliştiricinin bakış açısından ilk tamamen sanal derleme konferansının önemli noktalarını özetliyor
Geçen hafta, 19-21 Mayıs 2020 tarihleri arasında, 2011’den beri her yıl düzenlenen ancak şimdi ilk kez tamamen sanal bir çevrimiçi konferans olarak düzenlenen Microsoft Build Konferansı onuncu kez gerçekleştirildi.
Bu noktada bir .NET ve web geliştiricisi olarak benim açımdan öne çıkanları kısaca özetlemek istiyorum:
Build 2020’nin 648 sunumu (bazıları farklı zaman dilimleri için birden çok kez yapıldı) konferans web sitesinde ücretsiz olarak görüntülenebilir.
()
Haberin Sonu
Geçen hafta, 19-21 Mayıs 2020 tarihleri arasında, 2011’den beri her yıl düzenlenen ancak şimdi ilk kez tamamen sanal bir çevrimiçi konferans olarak düzenlenen Microsoft Build Konferansı onuncu kez gerçekleştirildi.
Bu noktada bir .NET ve web geliştiricisi olarak benim açımdan öne çıkanları kısaca özetlemek istiyorum:
- .NET’in web tarayıcısında çalıştığı Microsoft “Blazor WebAssembly”nin yeni web çerçevesi, ilk kararlı sürümde ortaya çıktı. İlk sürüm, 3.2 sürüm numarasına sahiptir. Bir sonraki sürüm .NET 5.0 ile görünecektir. İlk Uzun Süreli Destek sürümü yalnızca .NET 6.0’da görünecektir.
- .NET 5.0 için planlanan .NET dünyasının standardizasyonu virüs krizi nedeniyle .NET 6.0’a (Kasım 2021) ertelenecektir. Microsoft artık “.NET 5’ten 6’ya dalga” ve “.NET’e Yolculuk”tan bahsediyor.
- .NET 5.0, ASP.NET Core 5.0 ve Entity Framework Core 5.0’ın “Önizleme 4” sürümü vardır.
- .NET 5.0 RTM, “.NET Conf” kapsamında 10 Kasım 2020’de piyasaya sürülecek.
- .NET 5.0 ve 6.0 için Microsoft, daha sonra yalnızca “.NET SDK” olarak adlandırılacak olan kiti “iş yüklerine” bölmeyi amaçlamaktadır.
- .NET Core 3.0’da bulunan “Tek Dosya-Yayınla” özelliği .NET 5.0’da revize edilecektir ve bu nedenle .NET 5.0’da sıkıştırılmış bir arşiv yerine bir (veya birkaç) dosyada gerçek bir derleme özeti haline gelmelidir.
- .NET 5.0 için Microsoft, Docker kapsayıcılarındaki .NET’in boyutunu küçülteceğini ve daha hızlı çalışmasını sağlayacağını duyurdu.
- .NET 5.0’da Microsoft, .NET’in Windows Çalışma Zamanı Kitaplığı (WinRT) ile birlikte çalışabilirliğini geliştirmek istiyor. Bu amaçla yeni bir “C#/WinRT” kod üreteci mevcuttur. Sonuç, WinRT için yeni bir NuGet sarmalayıcı paketidir: NuGet.org’da “Windows SDK .NET Paketi”.
- Visual Studio 2019 v16.6 hazır. Bazı C# 9.0 özellikleri için destek içeren v16.7’nin erken bir önizleme sürümü mevcuttur.
- C# 9.0, çok özlü bir sözdizimine sahip “Kayıt” benzeri veri yapıları, kalıp eşleştirmede ek işlevsellik, parametreler için bir boş denetim ve daha fazla sözdizimi kısaltması sunar.
- C# 9.0, .NET 5.0 ile birlikte piyasaya sürülecek ve ayrıca .NET Core üzerinde çalışacak, ancak klasik .NET Framework’te kullanılamayacaktır.
- .NET 6.0’da Xamarin, sınıf kitaplığı, SDK ve ürün adı açısından .NET ile bütünleşir. Xamarin. iOS, “iOS için .NET” olur. Xamarin.Android, Android için .NET olur. Xamarin Forms, .NET platformlar arası uygulama kullanıcı arabirimi (.NET MAUI) olur.
- MAUI, Android, iOS, macOS ve Windows’ta desteklenir. Ancak Linux, Microsoft’un gündeminde değil; tedarikçi bunu “topluluğa” bırakmak istiyor.
- MAUI, XAML’deki arayüz açıklamasının yanı sıra XAML’de katıştırılmış C# (Razor sözdizimi) ve tamamen C# (model görünümü güncellemesi) ile GUI tanımını da destekleyecektir.
- “Reunion” projesi kapsamında Microsoft, Windows API’lerini (Win32 ve WinRT) bir araya getirmek istiyor.
- İki alfa sürümünün ardından, “Reunion” projesine ait, yalnızca UWP/WinRT’de değil, Win32’de de çalışan ve tüm programlara tam erişim sağlayan “Windows UI Library 3″ün (WinUI 3) ilk ön izlemesi yayınlandı. API’nin sahibi sistem işletim sistemidir.
- Yeni Windows Terminalinin 1.0 sürümü yayınlandı.
- Yeni Windows Paket Yöneticisi (şu anda sürüm 0.1) ile Microsoft, özellikle yazılım geliştiricilerin geliştirme sistemlerini yeniden üretilebilir bir şekilde kurmalarını kolaylaştırmak istiyor.
- Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) 2.0, Windows 10 v2004’te görünür. GPU desteği ve Linux uygulamalarını bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) ile çalıştırma yeteneği gelecekte eklenecektir. Şimdiye kadar, yalnızca konsol uygulamaları WSL altında çalışmaktadır.
- Microsoft, dünyanın en hızlı beş bilgisayar çiftliğinden biri olduğu söylenen 85.000 işlemci çekirdeği ve 10.000 hızlandırıcı kartı olan bir süper bilgisayar inşa ediyor.
Build 2020’nin 648 sunumu (bazıları farklı zaman dilimleri için birden çok kez yapıldı) konferans web sitesinde ücretsiz olarak görüntülenebilir.
()
Haberin Sonu