QR Kodların Mucidi Masahiro Hara’nın Enteresan Kıssası

Epiclife

Member
Tüm dünyanın kullandığı, kullanmasa da görünce tanıdığı QR teknolojisinin de bir doğuş kıssası var! Üstelik bu öykü gösteriyor ki QR kodlar günümüzde alıştığımız formuyla kullanılmak üzere yaratılmamış bile. Geçmişten günümüze nasıl bir seyahat QR’ı bugün bildiğimiz haline getirdi dersiniz?

QR’dan evvel barkod vardı. Derken QR kodun ortaya çıkışı, 1950’ler itibariyle kullanılmaya başlanmış barkod üzere dev bir buluşu dahi geride bıraktı. QR kodun barkodun yerini alma isteğiyle yaratıldığını söyleyemeyiz; lakin dünden bugüne yaşanan süreç göz önüne alındığında, QR kodların popülerleşmesinin niçinlerini kolay kolay anlayabilmemiz mümkün.

Beklenmedik bir yer değiştirme kıssası: Barkod kullanmasından QR kod kullanmasına


QR kodun
doğuşundan bahsederken, barkodlardan bahsetmemek olmaz; zira temel amaç barkodun yerini almak olmasa da QR teknolojisinin istemsizce barkodun yerini tutacak daha âlâ bir alternatif imajına büründüğünü biliyoruz.

1960’larda Japon iktisadının yüksek büyüme suratı, Japonya’da çeşitli mamüllerin bir ortada satıldığı süpermarketlerin açılmasını sağladı. Bu alışveriş çılgınlığı esnasında muharrir kasalar, fiyatları manuel olarak okuyabiliyordu. Bu da çalışanların tüm meblağları tek tek elle girmesi manasına geliyordu. Bu durum, kasiyerlerin el bileklerinde karpal tünel sendromu, uyuşma üzere önemli sıhhat sıkıntılarının oluşmasına yol açtı. Tüm bu yaşananlar, barkod teknolojisinin geliştirilmesine ve mağazalarda manuel kasa kullanmasının noktalanmasına öncü oldu.

Barkod niye yetersiz kaldı?


Barkod, bir muhtaçlık kararı keşfedildi ve muhakkak bir süre boyunca ilgili gereksinimi karşılamada kullanıldı; fakat sahip olduğu tek boyutlu yapı, gün geçtikçe yeni gereksinimlerin ortaya çıkmasına ve barkodun yetersiz kalmasına sebep oldu. Barkodlar, tek boyutlu oldukları için sırf üstten aşağı gerçek okutulabiliyor ve bundan dolayı da hudutlu sayıda data depolayabiliyordu. Ayrıyeten bir daha tıpkı niçinden ötürü okutulma suratları da bir çok düşüktü.

QR kod nedir?


Açılımı ‘‘Quick Response’’ (Hızlı Tepki) olan QR kod, birinci sefer 1994 yılında icat edilmiştir. Çift boyutlu olması yardımıyla, barkodun tersine, hem üstten aşağıya tıpkı vakitte sağdan sola okutulabilen QR kod; bu biçimdelikle hayli daha fazla data depolayıp süratli kullanılabilen bir teknoloji olmasıyla tanınmıştır. Masahiro Hara’nın öncülüğünde Japon şirket Denso Wave tarafınca geliştirilen QR kod, birinci başta otomotiv dalında kullanılmak üzere yaratılmıştır. İmalat sürecinde gerek arabaları gerek araba kesimlerini takip etmek için kullanılması beklenen QR kod, 2012’de endüstriyel tasarım kolunda Good Design Ödülü’nü kazandıktan daha sonra vakit içinde günümüzdeki kullanım formunu almış; araba kesiminin yanı sıra farklı kesimlerde değişik hedeflerle kullanılmaya başlamıştır.

Masahiro Hara ve grubu bu biçimdesini beklemiyordu!


QR kod araba bölümünü aşıp değişik kullanım alanlarıyla buluşunca, gözler şüphesiz bu başarılı icadın mucitine çevrildi. Masahiro Hara, QR kodun geldiği noktaya dair şaşkınlığını: ‘‘Harika bir şey geliştirdiğimi hissetmiş, gelecekte bölümde bunun fazlacaça kullanılacağını varsayım etmiştim; lakin herkes tarafınca kullanılması beklediğim bir şey değildi. Bir ödeme metodu olarak kullanıldı. Bu büsbütün beklenmedik bir şeydi.’’ kelamlarıyla tabir etti.

QR kod insanlığa armağan edildi


Denso Wave, tüm dünyaya ders niteliğinde örnek bir davranış sergileyerek gönüllere taht kurdu. Yaratıcı şirket, iş dünyasında büyük bir boşluğu doldurduğu görülen QR kod için patent hakkı talep etmedi! bu biçimdelikle QR kod, tüm dünyanın kullanmasına açık olacak biçimde paylaşılmış, insanlığa armağan edilmiş oldu.

Siz bu biçimdesi bir buluşa imza atsanız, patent hakkı kelam konusu olduğunda Denso Wave kadar cömert davranır mıydınız? Fikir ve görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
 
Üst