Teremyağlı Pideli Köfte Tanımı İçin Malzemeler
Tırnak pidesi için;
Not EkleTarifi Yazdır
Tırnak pidesi için;
- 1 paket kuru maya
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 2 yumurta akı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 4.5 su bardağı un (kontrollü ekleyiniz)
- 2 adet yumurta sarısı
- Susum ve çörekotu
- 500 gr kıyma
- 1 adet büyük soğan
- 1 çay bardağı galeta unu
- 1 er çay kaşığı karabiber,toz biber,kimyon
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı iç yağ
- Yarım çay bardağı zeytinyağ
- 5 yemek kaşığı salça (domates sosu da olur)
- Açmak için su
- Teremyağ
Not EkleTarifi Yazdır
- ilk vakit içinderda derin bir kaseye ılık sütü, ılık suyu, mayayı ve toz şekeri alarak karıştırıyoruz.
- Maya eriyince yumurta beyazını, tuzu ve sıvı yağını ekliyoruz ve çırpıyoruz. Unu denetimli ekliyoruz. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
- Üzerini streç sinema ile örtüp sıcak bir yerde bir saat kadar mayalanması için bekletiyoruz.
- Hamurun havasını çıkartıyoruz.
- Zemine az un serpip hamuru 3-4dk yoğuruyoruz.
- Hamuru 4 eşit modüle bölüp beze yapıyoruz.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye galeta unu serpiyoruz.
- Bezeleri tepsilere alıyoruz.
- Bezelerin üzerlerini örtüp 15-20 dk kadar tepsi mayası gelmesi için bekletiyoruz.
- Parmaklarımızı az yağ ile yağlayıp, bezenin üzerini elimiz ile bastırarak orta incelikte yuvarlak bir hal veriyoruz. bu türlü 10 dk mayalandırıyoruz.
- Pidenin üzerini parmaklarımız ile bastırarak biçim veriyoruz.
- Pidenin üzerine yumurta sarısını fırça yardımı ile sürüyoruz.
- Susam ve çörek otu ile süslüyoruz.
- Pideyi bu türlü 20dk kadar beklettim. (şekli bozulmasın diye yumurta sarısı sürdükten ve mayalandırdıktan daha sonra bir daha parmaklarım ile bastırdım. )
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar 25-30dk pişiriyoruz.
- Fırından çıkan pidenin üzerini örtüyoruz. Pide dinlenince makas ile küp küp kesiyoruz.
- Köfte için tüm materyalleri ekleyip yoğuruyoruz.
- Kıymaya ince bir biçimde form veriyoruz.
- Köfteleri buzdolabında 2-3 saat dinlendiriyoruz.
- Dinlenen köfteleri döküm tavada gerili önlü kızartıyoruz.
- Tabağa evvel ekmekleri üzerine salçalı sosu ondan sonrasında köfteleri diziyoruz. (salçalı sosu su ile açıp pişirdim. )
- En üstüne teremyağ eritip her yerine gelecek biçimde ek ediyoruz.
- Yanına yoğurt ekliyoruz. Biber ve domates közleyip tabağa servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. (bu ölçülerle yemek 4 kişiliktir. ).