Tire Köfte Tanımı İçin Malzemeler
Köfte için:
Not EkleTarifi Yazdır
Köfte için:
- 1/2 (yarım) kg orta yağlı kıyma
- Tuz
- Kimyon
- Karabiber
- Pul biber
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4 adet orta uzunluk domates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Sarımsak tozu (isteğe bağlı)
- Karabiber
- Pul biber
- 7-8 adet yeşilbiber
- 7-8 adet küçük domates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Pide
- Yoğurt
- 1 büyük soğan
- Tuz
- Sumak
Not EkleTarifi Yazdır
- Kıyma, tuz ve baharatlarla 10-15 dakika yoğrulur, 1 saat kadar buzdolabında bekletilir.
- hemen sonrasında kıymadan küçük bir mandalina büyüklüğünde toplar yapılıp eli ıslatarak şişe sarılır.
- Hazırlanan şişler, sıvı yağ gezdirdiğimiz büyük bir tavada gerili önlü pişirilir ve bir tabağa alınır.
- Soğuyunca şişler çıkarılır.
- Sosu için tavaya alınan tereyağında kabuğunu soyup yemeklik doğradığımız domatesler suyunu kaybedene kadar pişirilir, tuz ve baharatlar eklenir.
- hemen sonrasında tavanın altı kapatılır.
- Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eridikten daha sonra yeşilbiber ve küçük domatesler kavrulur.
- Bunların yanına şişten çıkardığımız köfteler eklenir;.
- böyle köftelerin yine ısınması sağlanır.
- Tabak hazırlanırken pide ister yemeğin yanında ister doğranarak domates sosunun altında servis edilebilir. (ben yanında servis ettim. )
- Tabağa evvel yine ısıttığımız domates sosu yayılır.
- Üzerine yeşilbiber ve domateslerle tavada ısıttığımız köfteler dizilir.
- Yanına tuz ve sumakla ovduğumuz soğan, tereyağında kızarttığımız yeşilbiber ve domatesler, 2-3 yemek kaşığı yoğurt eklenir.
- Yemeğin üzerine en son isteğe bağlı olarak tavada erittiğimiz tereyağı gezdirilebilir.Afiyet olsun.