Türkiye Şu An Kaçıncı Hükumet ?

Aylin

New member
Türkiye'nin Hükümet Sistemi ve Mevcut Durumu

Türkiye'de hükümet, Cumhuriyet'in ilanından itibaren farklı siyasi sistemlere göre şekillenmiştir. Bugün, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dayalı bir yönetim şekliyle ülke yönetilmektedir. 2017 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle kabul edilen bu sistem, Türkiye'nin siyasi tarihindeki önemli dönüm noktalarından biridir. Peki, Türkiye şu an kaçıncı hükümette? Bu yazıda, Türkiye'nin mevcut hükümetinin hangi aşamada olduğu, önceki hükümet sistemleri ve yönetim anlayışındaki değişiklikler ele alınacaktır.

Cumhuriyetin İlk Hükümetleri ve Türkiye’de Yönetim Değişiklikleri

Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923'te Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kuruldu. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, monarşiden cumhuriyet rejimine geçiş yapılmış ve parlamenter sistem temel alınarak hükümetin şekli belirlenmiştir. Türkiye’de ilk hükümet, Atatürk’ün Başbakan olarak görev aldığı 1923 hükümetidir. Bu hükümetin yönetim şekli parlamenter sistemdi ve halkın seçtiği milletvekilleri aracılığıyla yönetime katılım sağlanıyordu.

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türkiye’nin hükümet sistemi zaman içinde çeşitli değişikliklere uğramıştır. 1982 Anayasası ile güçlendirilmiş bir parlamenter sistem uygulanmış olsa da, siyasi hayat ve yönetim anlayışındaki değişiklikler, zamanla yeni bir hükümet anlayışını zorunlu kılmıştır. 2017'de yapılan referandumla Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabul edilmiştir ve 2018 seçimlerinden sonra yürürlüğe girmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Nedir?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye’de 2018 seçimlerinden sonra yürürlüğe girmeye başlamıştır. Bu sistemde Cumhurbaşkanı, hem devletin başı hem de hükümetin başıdır. Başbakanlık makamı kaldırılmış, yürütme yetkisi doğrudan Cumhurbaşkanına verilmiştir. Ayrıca, Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulunu kendisi atar ve hükümetin yürütme görevini yerine getirir. Bu değişiklik, hükümetin daha hızlı ve etkin kararlar almasını amaçlamakla birlikte, yönetimdeki denetim ve denge mekanizmalarının nasıl işleyeceği konusunda tartışmalar da yaratmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kabulüyle birlikte, hükümetin halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı tarafından yönetilmesi sağlanmış, parlamento ise yasama yetkisini kullanmaya devam etmektedir. Bu sistemde, yürütme yetkisi daha fazla merkezi bir hale gelirken, yasama ve yargı yetkileri de belirli denetim mekanizmalarına tabidir.

Türkiye Şu An Kaçıncı Hükümette?

Türkiye’nin mevcut hükümeti, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte, 66. Hükümet olarak kabul edilmektedir. Bu hükümet, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle kurulmuş ve Erdoğan yönetimindeki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından şekillendirilmiştir. AKP, 2002 yılından bu yana Türkiye’de iktidarda olan bir siyasi partidir ve bu partinin yönetimindeki hükümet, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uygulamaya konmasıyla yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmektedir.

Bunun yanı sıra, Türkiye'deki hükümetler, her seçimde değişebilir ve her yeni hükümetin kuruluşı, ülkenin siyasi geleceği hakkında belirleyici olur. Türkiye’nin hükümet sayısı, Cumhuriyet’in ilanından bu yana yapılan hükümet değişiklikleriyle artmış ve hükümetler farklı sistemlere dayalı olarak şekillenmiştir. Ancak, şu anki sistemle birlikte, bu sayı artık belli bir düzenin içinde yer almaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye Etkisi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye'deki etkileri karmaşık bir şekilde değerlendirilebilir. Bu sistemin en büyük özelliği, Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisini doğrudan elinde bulundurmasıdır. Parlamenter sistemde, Başbakan ve Bakanlar Kurulu tarafından yürütme işlemleri yapılırken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde hükümetin başı doğrudan Cumhurbaşkanıdır. Bu durum, yürütme yetkisini daha merkezileştirmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye sağladığı avantajlardan biri, karar alma süreçlerinin hızlanması ve etkinliğinin artmasıdır. Daha hızlı bir yönetim anlayışı benimsenmiş ve kararlar doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından alınabilmektedir. Ancak, bu sistemin eleştirilen yönlerinden biri, denetim ve denge mekanizmalarının zayıflamış olmasıdır. Parlamentonun yasama yetkisini kullanıyor olması, ancak Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisini elinde bulundurması, bazı çevrelerde tek adam yönetimi olarak algılanabilmektedir.

Türkiye’nin Hükümet Yapısındaki Gelecek Değişiklikleri

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye getirdiği bu yenilikler, gelecekte çeşitli değişikliklere ve tartışmalara yol açabilir. Özellikle, muhalefet partileri ve farklı görüşler, sistemin işleyişine dair eleştirilerini dile getirmektedir. Sistem, tek başına bir kişi tarafından yönetilen bir yönetim tarzı olarak tanımlanabilirken, bunun demokrasiyi ne kadar güçlendirdiği veya zayıflattığına dair farklı bakış açıları bulunmaktadır.

Türkiye’deki gelecekteki hükümet yapısının nasıl şekilleneceği ise siyasi değişim ve reformlarla ilgili olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ne kadar sürdürülebileceği, kamuoyundaki tepkiler ve siyasi ortamla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle, Türkiye’deki siyasi sistemdeki değişiklikler, toplumun farklı kesimlerinin görüşlerine ve siyasi tercihine bağlı olarak şekillenecektir.

Sonuç: Türkiye'nin Hükümet Yapısındaki Dönüşüm

Türkiye, Cumhuriyet’in ilanından itibaren birçok hükümet sisteminden geçmiştir ve bu süreçte önemli değişiklikler yaşanmıştır. Günümüzdeki hükümet, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte şekillenmiş olup, 66. Hükümet olarak kabul edilmektedir. Bu hükümetin yapısı, Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisini elinde bulundurması ve hükümetin bu yapıya dayanmasıyla önemli bir dönüşümü simgelemektedir.

Bununla birlikte, Türkiye’nin hükümet yapısındaki gelecekteki değişiklikler, siyasi ortamın dinamiklerine bağlı olarak gelişecektir. Özellikle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uygulanmaya başlamasıyla birlikte, hem avantajlar hem de eleştiriler gündeme gelmiş ve bu durum, hükümetin geleceğini şekillendirecek önemli bir faktör olacaktır. Türkiye’nin hükümet yapısındaki dönüşüm, sadece yöneticilerin değişimiyle değil, aynı zamanda siyasi kültürün, toplumun yönetim anlayışının ve halkın siyasi katılımının evrimiyle de ilgili olacaktır.