Yoğurtlu Soslu Fellah Köfte Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 2 su bardak sıcak su (ıslatmak için)
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber (İsteğe bakılırsa)
- 2 yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardak su
- 2-3 diş sarımsak
- Yoğurt
- Taze nane
Not EkleTarifi Yazdır
- Yoğurma kabına ince bulguru ve irmiği alıyoruz.
- Tuzu ve baharatlarını katıp üzerine sıcak su gezdirip kaşıkla karıştırıyoruz.
- Üzerini kapatıp şişmesi için 20 dk. Kadar bekletip kenara alıyoruz.
- Derin bir tencereye yarıdan fazla su koyup tuzu suya ek edip köftelerimizi yoğurana kadar sıcak suyumuzun hazır olması için kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
- Şişen bulguru elimizle yoğurmaya başlıyoruz.
- Köfte harcımızı ne kadar fazlaca yoğurursak o kadar hoş biçim verebiliriz.
- Arkadaşlar ben hiç un katmadan yoğurdum.
- Sizin harcınıza kıvam aldıramıyorsanız biraz un ek edebilirsiniz.
- Yoğrulan köftemizi cevizden küçük kesimlere ayırıp elimizi ıslatarak yuvarlıyoruz ortalarına parmağımızı bastırıp çukur formunu veriyoruz.
- Kaynamakta olan suyumuza köfteleri yavaşca ek edip 15. Dk. Kadar pişmeye bırakıyoruz.
- Bir yandan salçalı sosumuzu hazırlıyoruz.
- Bunun için derin bir tavada zeytinyağını biraz ısıtıp 2. Yemek kaşığı salçayı ek edip biraz kavurup 1.
- Bardak su ek edip salçayı açıyoruz.
- Sosumuz biraz kıvam alınca fazlaca yoğunlaşmadan ocağı kapatıyoruz.
- Sosumuza 2. üç diş sarımsak doğrayıp baharatlarını katıp kenara alıyoruz.
- Pişmekte olan köftelerimizi denetim ediyoruz yumuşayıp pişmiş ise süzgece sayesinde sudan çıkarıp biraz soğutuyoruz.
- En son köftelerimizi salçalı sosla karıştırıp servis tabağına alıyoruz.
- Üzerine yoğurdu gezdirip nane yahut maydanozla süsleyip servis ediyoruz afiyet olsun.