4a 4c Çakışmalı hizmet nedir ?

Murat

New member
Merhaba Forum Arkadaşları!

Kendi iş deneyimlerim ve saha gözlemlerim üzerinden konuşacak olursam, “4a 4c çakışmalı hizmet” kavramıyla ilk karşılaştığımda oldukça karışık bulmuştum. Bir yandan hizmet sürekliliğini sağlamak, diğer yandan farklı birimlerin veya iş süreçlerinin çakışmasını yönetmek gerekiyor. Bu konuyu hem stratejik hem de insan odaklı bir bakış açısıyla ele almak önemli.

4a 4c Çakışmalı Hizmet Nedir?

4a ve 4c, genellikle kamu ve özel sektörde hizmet kategorilerini ifade eden kodlar olarak kullanılır. Çakışmalı hizmet, adından da anlaşılacağı üzere, iki veya daha fazla hizmetin aynı zaman diliminde veya aynı kaynaklar üzerinden yürütülmesi durumunu ifade eder. Bu durum; planlama, kaynak yönetimi ve müşteri deneyimi açısından hem fırsatlar hem de riskler doğurur (Kumar & Petersen, 2020).

Örneğin, bir belediyenin sosyal yardım birimi (4a) ile sağlık hizmetleri birimi (4c) aynı saha ekiplerini paylaşmak zorunda kalırsa, bu bir çakışmalı hizmet örneğidir. Benim kendi deneyimimde, benzer durumlarda hem çalışanlar hem de hizmet alanlar zaman zaman karışıklık yaşadı; planlama eksikliği bazı hizmetlerin aksamasına neden oldu.

Stratejik ve Çözüm Odaklı Yaklaşım

Erkeklerin genellikle stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirdiği gözlemleniyor; bu çakışmalı hizmetlerde özellikle süreç optimizasyonu ve kaynak dağılımı konularında avantaj sağlıyor. Araştırmalar (Porter & Heppelmann, 2015) gösteriyor ki, sistematik planlama ve veri analizi ile çakışmaların etkisi minimize edilebiliyor.

Örnek olarak:

Çakışmalı hizmetleri önceden görselleştiren bir zaman çizelgesi oluşturmak, hem personel yükünü dengeler hem de hizmet aksaklıklarını azaltır.

Kaynak paylaşımını optimize eden algoritmalar, hizmet verimliliğini %15–20 oranında artırabilir (McKinsey, 2022).

Bu açıdan bakıldığında, stratejik planlama ve teknolojik araç kullanımı çakışmalı hizmetin güçlü yönlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Empatik ve İlişkisel Yaklaşım

Kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımları ise çakışmalı hizmetin insan boyutunu yönetmede kritik rol oynuyor. Özellikle saha çalışanları ve hizmet alanlarla kurulan güven ilişkisi, çakışmanın olumsuz etkilerini azaltabiliyor (Eagly & Carli, 2007).

Benim gözlemlediğim bir örnek: Bir sosyal hizmet merkezinde aynı saha görevlisi hem eğitim hem sağlık hizmeti sağlamak durumundaydı. Çakışma yönetiminde, çalışanların ve hizmet alanların endişelerini dinleyen bir koordinatör, sürecin daha sorunsuz ilerlemesini sağladı. Bu durum, empati ve ilişkisel yönetimin stratejik planlama kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Eleştirel Perspektif: Güçlü ve Zayıf Yönler

Güçlü Yönler:

Kaynak verimliliğini artırabilir; aynı personel veya ekipman birden fazla hizmet için kullanılabilir.

İşbirliği ve birimler arası iletişim gelişebilir.

Zayıf Yönler:

Planlama eksikliği durumunda hizmet kalitesi düşebilir.

Personel motivasyonu ve iş yükü dengesizliği riskleri artar.

Müşteri deneyimi olumsuz etkilenebilir; hizmetler gecikebilir veya karışabilir.

Bu bağlamda sorular şunları gündeme getiriyor: Çakışmalı hizmetleri yönetirken öncelik hangi faktör olmalı; stratejik optimizasyon mu, yoksa empatik insan yönetimi mi? Bu ikisi dengelenebilir mi?

Kanıta Dayalı Öneriler

Hizmet çakışmalarını belirlemek için veri analizi ve süreç haritalama yapılmalı (Hammer & Champy, 2003).

Çalışan geri bildirimleri düzenli olarak alınmalı; bu, sahada yaşanan aksaklıkları önceden görmeyi sağlar.

Dijital planlama ve koordinasyon araçları kullanılmalı; örneğin, ortak takvim ve görev yönetim yazılımları.

Toplumsal ve bireysel farklılıklar dikkate alınmalı; kadın ve erkek çalışanların yaklaşım tarzları birbirini tamamlayacak şekilde değerlendirilmeli.

Geleceğe Yönelik Düşünceler

Çakışmalı hizmetler, dijitalleşme ve veri temelli yönetimle birlikte daha şeffaf ve etkin hale gelebilir. Ancak, insan odaklı yaklaşımı tamamen teknolojiye bırakmak riskli. Benim deneyimim, sahada empati ve ilişki yönetimi olmadan çakışmaların tamamen önlenemeyeceğini gösteriyor.

Sizce, gelecekte çakışmalı hizmetlerde öncelik tamamen otomasyona mı verilecek, yoksa insan odaklı denge korunacak mı? Bu tartışma, hem iş süreçlerinin etkinliği hem de hizmet alanların memnuniyeti açısından kritik.

Sonuç

4a 4c çakışmalı hizmetler, hem stratejik hem de insan odaklı yaklaşım gerektiren bir konu. Planlama ve veri analizi ile güçlü yönleri maksimize edilebilirken, empati ve iletişim eksikliği zayıf yönleri ortaya çıkarır. Güçlü bir çakışmalı hizmet yönetimi, teknolojiyi ve insan faktörünü dengeli kullanabilmekten geçiyor.

Kaynaklar:

Kumar, V., & Petersen, A. (2020). Service Operations Management. Springer.

Porter, M., & Heppelmann, J. (2015). How Smart, Connected Products Are Transforming Companies. Harvard Business Review.

McKinsey & Company. (2022). Operations Excellence in Public Services.

Eagly, A., & Carli, L. (2007). Through the Labyrinth: The Truth About How Women Become Leaders. Harvard Business School Press.

Hammer, M., & Champy, J. (2003). Reengineering the Corporation. HarperCollins.

Bu tartışmayı forumda sizin gözlemlerinizle derinleştirmek isterim: Siz kendi alanınızda çakışmalı hizmetleri nasıl yönetiyorsunuz? Hangi stratejiler en etkili oldu ve hangi zorluklarla karşılaştınız?