Android 13 Resmen Tanıtıldı!

Epiclife

Member
Google bugün uzun vakittir heyecanla beklediğimiz I/O 2022 aktifliğini gerçekleştirdi. Hem donanım tıpkı vakitte yazılım alanında bir fazlaca yeniliğin tanıtıldığı aktiflikte Google’ın birinci akıllı saati Pixel Watch ve yeni kulaklığı Pixel Buds Pro ile birlikte en çok merak edilenlerin başında yeni işletim sistemi Android 13 geliyordu.

Beklenen oldu ve aktiflikte Android 13 nihayet tanıtıldı. Android 13’e ilişkin bir hayli yeniliğin ve özelliğin paylaşıldığı tanıtımda yeni işletim sistemine dair en kıymetli vurgular güvenlik ve ‘şahsileştirme’ oldu. Gelin ‘Tiramisu’ ismi ile tanıtılan sistemin tüm yeniliklerine birlikte göz atalım.

Android 13 epey daha inançlı ve ‘size özel’ olacak


Android 13, ‘Material You’ ile gelecek ve kullanıcılara telefonlarını fazlaca daha fazla özelleştirme imkanı verecek. Farklı seçeneklerle düzenlenmiş temalar olarak gelecek olan Material You, düzenlenebilir renk seçenekleri sunacak ve üçüncü parti uygulamalar ile medya oynatıcı üzere uygulamalarda da kullanılabilecek.

Telefonunuzun duvar kağıdı ile tema renkleri eşleştirilebilecek ve denetim edilebilecek. Medya oynatıcılarda da misal biçimde albüm kapakları üzere içeriklerin renkleri eşleştirilerek kilit ekranında anlık olarak kullanılabilecek. Uyumlu uygulamaların simgeleri için de benzeri biçimde çalışacak.

Ayrıyeten Android 13, yenilenmiş ve daha inançlı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkacak. Daha evvel iOS’ta gördüğümüz sisteme benzeri biçimde, Android 13 de uygulamaların erişebildikleri konusunda daha şeffaf ve denetim edilebilir olacak.

Bu yeni güvenlik sistemi ile uygulamalar bildirim göndermek için bile müsaade isteyecek; ayrıyeten tüm galeriye ve medyalara erişmek yerine belirlenen ve kısııtlanabilir datalara erişme seçeneği sunulacak. Bu yenilikler ve geliştirmeler doğrultusunda menüye yeni bir Güvenlik ve Kapalılık Ayarları sayfası eklenecek.

Uçtan uca şifreli iletileşme, süratli eşleşme ve daha fazlası


Android 13 ile kullanıcılar artık neredeyse hiç kullanılmayan SMS yerine Google’ın yeni uçtan uca şifreli iletileşme takviyesi ile gelen Google Bildiriler uygulamasını kullanabilecek. Ayrıyeten bunun yanında Android aygıtlar Android 13 ile bir arada öbür aygıtlarla eşleşirken ‘hızlı eşleşme’ özelliğinden yararlanabilecek.

Bir başka yenilik ise Android 13 ile birlikte her bir uygulama için özel lisan seçebilme imkanı. Bu sayede kullanıcılar, telefonlarında yüklü olan uygulamalar için işletim sistemi üzerinden özel olarak başka ayrı lisanlar seçebilecek. Ayrıyeten Android 13, Google Cüzdan ile gelecek lakin bu özelliğin kullanılabilir olacağı ülkeler listesinde çabucak hemen ülkemiz bulunmuyor.

Android 13’ün getireceği yenilikler ve özellikler hakkında bildiklerimiz şimdilik bu türlü; ayrıyeten işletim sisteminin ikinci beta sürümünün de bugün yayınlandığını belirtelim. Siz yeni Android 13 hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!
 
Üst