Az gelişmiş ülke nedir tanımı ?

Murat

New member
Az Gelişmiş Ülke: Tanım ve Gerçekler

Merhaba arkadaşlar, birkaç gündür bir soruyla kafamı meşgul ediyorum: “Az gelişmiş ülke” ne demek tam olarak? Bu kavramı duyduğumda aklıma ilk gelen şeyler genellikle ekonomik göstergeler ve istatistikler oluyor, fakat bir ülkenin gelişmişliği sadece rakamlarla mı ölçülmeli? Bu yazıda, bu konuda derinlemesine bir inceleme yapmaya karar verdim. Kendi deneyimlerim ve araştırmalarım ışığında, az gelişmiş ülkelere dair genel bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlıyorum. Umarım sizler de fikirlerinizi ve görüşlerinizi paylaşarak tartışmayı daha da derinleştirirsiniz.

---

Az Gelişmiş Ülke Nedir?

Az gelişmiş ülkeler, genellikle düşük gelir seviyeleri, düşük yaşam standartları ve zayıf ekonomik altyapıları ile tanımlanır. Bu ülkelerde, eğitim, sağlık ve altyapı gibi temel hizmetlere erişim kısıtlı olabilir. Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar, bu tür ülkeleri belirlemek için çeşitli göstergeler kullanır. Bunlar arasında kişi başına gelir, yaşam beklentisi, okur-yazarlık oranı ve işsizlik gibi kriterler bulunur.

Ancak, sadece bu rakamlarla tanımlamak, bir ülkenin gelişmişlik seviyesini tam anlamıyla yansıtmayabilir. Az gelişmiş ülkeler genellikle sosyal yapıları, kültürel zenginlikleri ve tarihsel deneyimleri ile de şekillenir. Ekonomik göstergeler her ne kadar önemli olsa da, toplumsal ve kültürel faktörlerin de gelişmişlik açısından büyük etkileri vardır.

---

Erkeklerin Objektif ve Veri Odaklı Bakışı

Erkeklerin, genellikle daha objektif ve veri odaklı bir bakış açısına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu da, az gelişmiş ülkeleri değerlendirirken sayılarla, oranlarla ve istatistiklerle daha çok ilgilenmelerine yol açabiliyor. Örneğin, bir ülkenin gelişmişlik seviyesini ölçerken kişi başına düşen GSYİH, işsizlik oranı ve eğitim seviyesini değerlendirmek önemli göstergeler arasında yer alır.

Örnek olarak, Hindistan’ı ele alalım. Hindistan, GSYİH açısından dünyanın büyük ekonomilerinden biri olmasına rağmen, yüksek fakirlik oranları, yetersiz sağlık hizmetleri ve eğitimdeki eşitsizlikler, onu az gelişmiş bir ülke kategorisine sokmaktadır. Hindistan’ın kişi başına GSYİH’sı, ülkedeki yoksulluk oranları ve eğitim seviyesi, gelişmiş ülke tanımından çok uzak kalmaktadır. Ancak, ekonomisindeki büyüme, bazı kesimler için iyileşme sağlasa da, genel olarak büyük bir kısmı gelişmemiştir.

Bir başka örnek ise, Afrika kıtasındaki ülkelerden biridir. Nijerya, Afrika’nın en büyük ekonomisinden biri olmasına rağmen, halkının büyük kısmı hâlâ temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmektedir. Gelişmişlik, sadece ekonominin büyüklüğüyle değil, toplumun her kesiminin bu büyümeden faydalanıp faydalanmadığıyla ölçülür.

---

Kadınların Duygusal ve Toplumsal Yaklaşımları

Kadınlar ise genellikle daha duygusal ve toplumsal etkilere odaklanarak, gelişmişlik kavramını yalnızca ekonomik göstergelerle sınırlandırmazlar. Toplumun ruh halini, insanların hayatlarındaki zorlukları ve sosyal eşitsizlikleri de göz önünde bulundururlar. Kadınlar için bir ülkenin gelişmişliği, ekonomik büyüme ile sınırlı olmayan bir kavramdır; toplumun refahını, sosyal adaleti ve yaşam kalitesini de kapsar.

Kadınların toplumsal bakış açısı, genellikle daha fazla empati, anlayış ve toplumun her bireyine eşit fırsatlar sağlama amacını taşır. Örneğin, Kenya gibi bir ülkede, kadınların eğitimi ve iş gücüne katılımı, ülkenin kalkınmasında önemli bir yer tutmaktadır. Kadınların iş gücüne katılımı arttıkça, ailelerin yaşam standartları da yükselir. Ancak, bu durum sadece ekonomi ile ölçülmez, aynı zamanda kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıyla da ilgilidir.

Ayrıca, kadınlar için az gelişmişlik, sadece ekonomik eksiklikleri değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik etkileri de kapsar. Çoğu zaman, az gelişmiş ülkelerdeki kadınlar, sağlık hizmetlerine erişimden yoksun kalırlar, eğitim fırsatları sınırlıdır ve toplumsal roller gereği çeşitli zorluklarla karşılaşırlar. Bu, onların kişisel gelişimini engellediği gibi, toplumun genel refahını da olumsuz etkiler.

---

Toplumsal Etkiler ve Gelişmişlik Arasındaki Bağlantılar

Az gelişmiş ülkelerde, kadınların toplumdaki yeri ve erkeklerin stratejik bakış açıları arasında bir denge kurmak çok önemlidir. Bu ülkelerde gelişmişlik sadece ekonomik göstergelere dayalı bir kavram olmamalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitimde fırsat eşitliği, sağlık hizmetlerine erişim gibi konular, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini ölçerken mutlaka dikkate alınmalıdır.

Mesela, Nepal gibi bir ülke, pek çok az gelişmiş ülkenin temel sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Ancak son yıllarda kadınların eğitimi ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda yapılan iyileştirmeler, ülkenin gelişmişlik seviyesini artırmıştır. Aynı şekilde, Hindistan’da, kadınların iş gücüne katılımını teşvik etmek için yapılan projeler, ülkenin kalkınma hızını hızlandırmıştır.

---

Tartışmaya Açık Sorular

Az gelişmişlik kavramını sadece ekonomik göstergelerle mi tanımlamalıyız, yoksa toplumsal ve kültürel faktörleri de göz önünde bulundurmalı mıyız?

Gelişmişlik için kadınların toplumdaki yerinin güçlendirilmesi, gerçekten ekonomik büyüme kadar önemli mi?

Erkeklerin stratejik ve veri odaklı bakış açıları, kadınların daha duygusal ve toplumsal bakış açılarıyla nasıl dengelenebilir?

Fikirlerinizi merak ediyorum. Lütfen görüşlerinizi paylaşarak bu tartışmaya katkıda bulunun!

---

Kaynaklar:

Dünya Bankası: Global Gelişmişlik Raporları

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İnsan Gelişme Raporu

Kenya Ulusal İstatistik Bürosu (KNBS) 2020 Yılı Verileri