Bahçenizin Neden Malç İhtiyacı Var (Doğru Yaptığınızı Varsayarak)

Idealed

Active member
Mulch, bahçede toprak nemini korumaktan yabani otları bastırmaya kadar pek çok hizmet sunar. Ama çoğu zaman en önemlisini unutuyoruz.

North Carolina Eyalet Üniversitesi’nde bahçecilik bilimi fahri profesörlerinden William C. Fonteno, “Mulch, daha iyi toprakların yetiştirilmesinde büyük rol oynuyor” dedi. “Malçlama, bu sürece doğal ölçekte devam etmenin bir yoludur.”

Uzun zamandır bir öğütücü, biraz kesin olmasa da içgüdüsel olarak anladım. Her baharda uyguladığım malç yavaş yavaş toprağa karışırken, bunun “pasif kompostlama” olduğunu düşündüm.

Ancak, bir endüstri derneği olan Mulch and Soil Council’in eski teknik danışmanı olan Dr. Fonteno ile yakın zamanda yapılan bir görüşmeye kadar neler olup bittiğinin arkasındaki bilimi bilmiyordum.





Yaprakları ile malçlanmış bir biber bitkisi. Yaşlı yapraklar, sebze yetiştirenler de dahil olmak üzere çeşitli bahçe türleri için iyi bir malçtır. Kredi… Rob Cardillo



Dr. Fonteno, “doğal bir sistem değil, insan yapımı bir insan sistemi” olan kompostlaştırmaya benzetme, malçlama hakkında düşünmenin daha iyi bir yolu, bunun bir ormandaki toprak yapım sürecini taklit etmesidir. Doğanın yolu daha yavaştır. İşlemi hızlandırmak için dökülen yapraklar ve diğer bitki artıklarından oluşan duff tabakasını yığmaz veya döndürmez.




“Ormanda,” dedi, “büyük bir yığın yoktur, sadece bir veya iki veya üç inçlik bir katman, parçalanıp geri dönüyor. sistem” – malçlamada olduğu gibi.

Peyzajın ekolojik bir odakla yönetildiği Brooklyn Bridge Park’tan PDF olarak indirilebilen yeni bir malç bilgi notu “Geleceğin toprağı, ağır çekim bir değişiklik” ile aynı fikirde. (Bazı durumlarda, malçlama yapılmaması da buna dahildir.)

Bahçelerimizde, çoğumuz sonbaharın düşen yapraklarını, yaprak çöpü habitatının faydalı organizmalarını desteklemek için mümkün olan her yerde doğal olarak bozulmak üzere bırakıyoruz. Ancak bazı bahçe alanlarında – resmi süs yatakları ve sebze yatakları dahil – işi doğal olarak yapan böyle bir malzeme olmayabilir. Veya düşenler, narin bitkilerin yukarı itmesi için çok ağır olabilir. Ya da doğru görünmeyebilir.

İşte burada malç devreye giriyor. Son endüstri rakamlarına göre Amerikalılar her yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık malç ve toprak ıslahı satın alıyor. Bahçe merkezinden paketlenebilir veya yerel bir kaynaktan toplu olarak teslim edilebilir. Bizimkini belediye yaprak toplama tesisinde bedavaya alabiliriz ya da ağaç işlerinden sonra yaşlanmak için talaşları yığarak ya da sonbahar yapraklarını parçalayarak ve kısmen kompostlayarak kendimiz yapabiliriz.

Ancak alttaki toprağa en büyük avantajı sağlamak için malçı doğru kullanmamız gerekiyor. Çok sık olarak, neredeyse dekoratif olarak kullanılır – halı veya alan kilim gibi – ve geniş bir malç, bitkilerden daha fazla gayrimenkul alır. Sanki mesele malçmış gibi.



Yetiştirilen bitkilerin türüne bağlı olarak genellikle süs yataklarında yaklaşık bir ila üç inç derinlikte malç uygulanır. Kredi… Rob Cardillo



Çok görevli olarak malç

Bu iş gücü katmanının içinde ve altında çok şey oluyor.

Malç, bazı istenmeyen türlerin filizlenmesi için ihtiyaç duyduğu ışığı engelleyerek yabani ot kontrolüne katkıda bulunur. Ayrıca yabancı ot tohumlarının tutunmasını engelleyen bir bariyer oluşturur. Dr. Fonteno, başarılı yabani otların, aksi takdirde yetiştirmeye çalıştığınız bitkilere ulaşacak olan nemin yüzde 25’ini çalabileceğini söyledi.




Malç toprak sıkışmasını azaltabilir ve suyu tutmada ve su penetrasyonunu teşvik etmede çıplak topraktan daha iyidir, bu nedenle akışı azaltır. Dr. Fonteno, aynı zamanda alttaki topraktan suyun buharlaşmasını yüzde 35’e kadar yavaşlattığını ve yaz ve kış aylarında toprak sıcaklıklarını yumuşattığını söyledi.

Bozunan organik maddeler bakteri ve mantarlardan protozoalara, nematodlara ve hatta solucanlara kadar saprofit organizmalar tarafından işlendiğinden, tüm bunları üst toprağı büyütürken yapar. Bu işlem, Dr. Fonteno’nun “siyah, yapışkan sıvı” olarak tanımladığı ve toprağın mineral parçacıklarını (kum, silt ve kil) kaplamak için filtrelenen humatları serbest bırakır.

Kaplanmış parçacıklar küçük agregalar halinde birbirine bağlanır, suyun nüfuz etmesi için boşluklar oluşturarak toprağın eğimini iyileştirir.

Üst toprak tabakasının olmadığı ve başlangıçta yalnızca alt toprağın olduğu zorlu kentsel ortamlarda bile, “tek başına malç kullanımı üç veya dört yıl içinde toprak oluşturabilir,” dedi Dr. Fonteno. “Malç eklediğiniz her yıl ek toprak yaratıyorsunuz ve toprağınız daha iyi olacak.”

Malç malzemeleri arasında değişen boyutlarda çim kupürleri ve yapraklar, saman, ağaç kabuğu veya talaşlar ve öğütülmüş veya kıyılmış ahşap ürünler yer alabilir. Humatların oluşma hızı malçlamaya bağlıdır: Kırpılan otlar ve yapraklar, talaşlardan daha hızlı işlenir ve önceden yaşlandırılmış malzemeler ham olanlardan daha hızlı parçalanır.

“Organik malzemeler kullandığınız sürece malçlardaki tek fark, çürüme hızıdır,” dedi Dr. Fonteno, bazı bahçelerde popüler olan çakıl kullanımı hakkında bir uyarı ekleyerek. “Toprak yüzeyinin üzerine taş koymak, su kaybını geciktirecek ve toprak kaybını orta düzeyde tutacaktır, ancak toprağı büyütmeyecektir.”



Bitki bazlı malç malzemeleri, öğütülmüş veya kıyılmış ahşap ürünler dahil olmak üzere çeşitli boyutlarda çim kupürleri ve yapraklar, saman ve ağaç kabuğu veya talaş içerebilir. Kredi… Rob Cardillo



İyi Bir Malç için Ne Yapılır?

Geri dönüştürülmüş lastiklerden yapılmış plastik tabaka veya kauçuk “malç” tan bahsetmiyoruz – toprak oluşturamayan malzemeler. Dr. Fonteno, arzu edilen malçların, “doğa tarafından bozulmak ve toprağa geri dönmek için tasarlanmış şeyler” olan bitki bazlı malzemelerden elde edildiğini söyledi.




Yerel olarak toplu teslimat sunan bir malç kaynağının belirlenmesi, tüm bu plastik poşetleri ortadan kaldırabilir. Fidanlıklar, kendileri satmıyorlarsa genellikle tedarikçilere tavsiyede bulunabilirler.

Resmi yataklarda, ince ila orta dokulu bir malzeme arıyorum: mini kabuklu külçelerden daha ince, ancak bitmiş, elenmiş kompost kadar iyi değil, olduğu yerde kalıp her şeyi yapacak kadar sağlam değil malçlamanın yapabileceği işlerden. Bir yatağın kompost ihtiyacı varsa, malçlamadan önce bir inç yayın.

Ben de eskitilmiş bir malç tercih ederim. Bu, çok kaba olmayan doku ile birlikte, her baharda ve bazen de sonbaharda doldurulması gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle, birçok bahçıvanın büyük talaşları tercih etmesi şaşırtıcı değil – ancak bir takas var.

“Çoğu insan çabuk bozulan bir şeyi bırakmak istemez, çünkü bunu tekrar tekrar yapmanız gerekir,” dedi Dr. Fonteno. “Ama toprağı büyütüyormuşsunuz gibi davranırsanız, belki farklı düşünürsünüz. Toprak mikroplarının büyük cipsleri çiğnemesi zor.”

Büyük şeyleri, özellikle ağaç uzmanının öğütücüsünden yeni çıkan parçaları patikalar için saklayın. Ya da en azından kullanmadan önce yumuşatmak için üst üste koyun.

Bahçıvanların sık sık dile getirdiği endişe – malçlamanın topraktaki nitrojenin bir kısmını bağlaması – burada ortaya çıkıyor: Kaba, taze, karbonca zengin odunları yığarken ek gübre uygulanmıyorsa cips ve hatta taze talaş, dedi Dr. Fonteno, toprak nitrojeninde bir miktar düşüşe neden olabilir. Eskimiş malzeme kullanmak bu sorunu ortadan kaldırır.




Malç seçimimdeki diğer gereksinimler? Elbette bir kirletici, zararlı veya hastalık kaynağı olmadığını. Ve süs bitkisi olarak kullanılıyorsa, yerel toprak gibi kahverengi renktedir. Yine, malçı öne çıkarmak istemiyorum; Sahte görünen boyalı siyah ve turuncu tonları geçelim.

Sebze tarhları için en sevdiğim malzemeler, biçme makinesi tarafından parçalanan ve sonra yaşlanması için yığılan yapraklardır. Veya saman – yulaf veya arpa gibi tahıl bitkilerini dövdükten sonra kalan saplar – böylece samanın aksine tohumlarla dolu olmaz.



Saman — yulaf veya arpa gibi tahıl bitkilerini harmanladıktan sonra kalan saplar — sebzeleri malçlamak için kullanılabilir. Burada patates bitkileri samanla kaplıdır. Kredi… Margaret Roach



Korkunç Volkan Malçı

Genel olarak, malç, altındaki bitkilerin türüne bağlı olarak, süs yataklarında yaklaşık bir ila üç inç derinlikte uygulanır. Ekim zamanında malçlayın ve ardından katmanın yenilenmesini sağlamak için bir rutin oluşturun.

“Önceki derinliğe ulaşmak için son uygulamanızdan kalanları üstten giyin,” dedi Dr. Fonteno, “bozuk olanı dengeleyerek.”

Bir sebze bahçesinde de ekimden hemen sonra malçlayın. Sonraki bahar, “kalan malçı bir kenara çekin ve boşluklara dikin” dedi Dr. Fonteno ve “o zaman belki biraz daha malç ekleyin.”

Elbette çok fazla iyi bir şey olabilir.

Yanlış giden malçların en kötü örneklerinden biri, toprağın ince olduğu ve kazmanın zor olduğu kentsel ortamlarda dikilen ağaçlar için bir geçici çözüm olarak başladı. Dr. Fonteno, “Bitkileri basitçe toprak yüzeyine yerleştirdiler ve etraflarına malç eklediler” dedi.



Bir ağaç gövdesinin kabuğuna yığılmış bir malç yanardağı, kabuk çürümesini teşvik eder ve köklerin toprağa inmek yerine büyümesine neden olur. Kredi… Rob Cardillo



Bu yanlış yönlendirilmiş Bir ağaç gövdesinin kabuğunun etrafına, bir yanardağ şeklini alarak bir malç halkasının yığıldığı uygulamanın bir adı vardır: yanardağ malçlaması.

Kabuk çürümesini teşvik etmenin yanı sıra, ağacın köklerinin toprağa inmek yerine malç tabakasına doğru büyümesine neden olur. Ağaç sonunda ölebilir ve hatta devrilebilir.

Malçı ağaç ve çalı gövdelerinden en az birkaç inç uzakta tutun.

Ve uzun ömürlü bitkilerin taçlarını boğarak çürümeye davet etmeyin ya da yumuşak bahar geçicilerinin ve soğanların bir talaş yığını arasından yolunu bulmasını beklemeyin. Haşhaş veya larkspur gibi kendi kendine ekilen fidelerin ortaya çıkmasını bekliyorsanız, çok erken malçlama onları raylarında durdurabilir.

Ne de olsa, bitkiler tüm bu çabaların noktasıdır – iyileştirilmiş toprak koşullarıyla mutlu olan bitkiler, tüm bu malçı uygulama çalışmalarımızın meyvelerini verdiğini gösteren kanıtlar.


Margaret Roach, web sitesi ve podcast A Way to Garden ve aynı adlı bir kitabın yaratıcısıdır.

Konut emlak haberleriyle ilgili haftalık e-posta güncellemeleri için buradan kaydolun. Bizi Twitter’da takip edin: @nytrealestate.
 
Üst