Benim nedir Türkçe ?

Defne

New member
“Benim Nedir?”: Kendini Tanıma ve Kimlik Arayışına Derinlemesine Bir Bakış

Kendini tanıma, insanın yaşadığı en derin içsel yolculuklardan biridir. Hepimiz bir noktada, “Ben kimim?” sorusunu sormuşuzdur. Ancak bu soru yalnızca felsefi bir tartışma değil, aynı zamanda psikolojik, sosyolojik ve kültürel bir keşif sürecidir. Bu yazıda, “Benim nedir?” sorusunun anlamını, farklı bakış açılarıyla ele alacak ve bu sorunun toplumda nasıl şekillendiğini, erkekler ve kadınlar açısından nasıl farklılaştığını inceleyeceğiz. Gelin, bu sorunun derinliklerine inmeye başlayalım!

Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Bakış Açısı

Erkeklerin “benlik” kavramını ele alış biçimi genellikle daha pratik ve sonuç odaklıdır. Toplum, erkeklerden genellikle belirli roller ve başarılar bekler; meslek hayatındaki pozisyonlar, aileyi geçindirme sorumluluğu ve toplumsal statü gibi unsurlar, bir erkeğin kimliğini belirleyen faktörler arasında yer alır. Erkeklerin kendilerini tanıma süreçlerinde, genellikle bu tür dışsal başarılar öne çıkar.

Birçok araştırma, erkeklerin kimliklerini daha çok iş, para ve toplumsal başarıyla ilişkilendirdiğini ortaya koymaktadır. Örneğin, 2015’te yapılan bir çalışma (Lammers et al., 2015) erkeklerin iş başarılarını ve güç dinamiklerini kimliklerinin temel taşları olarak gördüğünü belirtmiştir. Ayrıca, erkeklerin “benim” dediklerinde genellikle iş hayatlarıyla bağlantılı bir tanım geliştirdikleri gözlemlenmiştir. “Ben başarılı bir iş adamıyım” veya “Ben bir baba ve eşim” gibi tanımlar, erkeklerin kimliklerini pratik bir şekilde şekillendirir.

Bu yaklaşım, toplumsal cinsiyet rollerinin bir yansımasıdır; erkekler, toplumun genellikle güç ve başarıya dayalı değerleriyle şekillenen bir kimlik benimserler. Sonuç odaklı düşünce tarzı, onları bu başarıları elde etmek için stratejiler geliştirmeye iter, ancak bazen duygusal ya da sosyal faktörler göz ardı edilebilir. Bu bakış açısının, erkeklerin içsel tatmin ve duygusal dengeyi daha zor bulmalarına yol açtığı da bir gerçektir. Ancak, toplumsal baskılar bu konuda erkeklerin hislerini dışarıya yansıtmaktan çekinmelerine neden olabilir.

Kadınların Sosyal ve Duygusal Etkilere Odaklanan Bakış Açısı

Kadınların kimlikleri, sıklıkla duygusal ve toplumsal etkilerle şekillenir. Toplum, kadınlardan genellikle başkalarına bakım verme, ailevi roller üstlenme ve sosyal bağlar kurma gibi beklentilerde bulunur. Bu beklentiler, kadınların kendilerini tanımlama süreçlerinde önemli bir yer tutar. Kadınlar, toplumun onları nasıl gördüğüne ve nasıl davranmalarını beklediğine dair güçlü bir farkındalık geliştirirler.

Kadınların kendilerini tanıma süreci, toplumsal ilişkiler ve duygusal deneyimlerle daha yakından ilişkilidir. Örneğin, 2020’de yapılan bir araştırma (Carver et al., 2020), kadınların kimliklerinin büyük ölçüde başkalarıyla kurdukları ilişkiler üzerinden şekillendiğini ve duygusal tatminin önemli bir yer tuttuğunu göstermiştir. Kadınlar, “Ben annem, ben eşim” gibi tanımlar kullanarak, kimliklerini daha çok sosyal rollerle ilişkilendirirler. Kadınların benliklerini tanıma süreçleri, duygusal bağların ve toplumsal sorumlulukların oluşturduğu bir yapıya dayanır. Ayrıca, kadınlar genellikle empati ve başkalarına yardım etme gibi sosyal değerleri ön planda tutarak, kimliklerini daha kolektif bir bağlamda tanımlarlar.

Toplumda kadınların kimliklerine dair var olan algı, genellikle onları sosyal ve duygusal bağlamda konumlandırmaya eğilimlidir. Kadınların toplumda nasıl kabul edileceği, ne tür sosyal roller üstlenecekleri ve duygusal dengeyi nasıl sağlayacakları, onların kimliklerini belirlemede önemli faktörlerdir. Bu bakış açısı, kadınların kimliklerinin toplumsal bağlamda nasıl bir etkileşimde olduğunu ve bu bağlamdaki rolünü anlamalarına yardımcı olur.

Erkek ve Kadın Kimliklerinin Karşılaştırılması: Toplumsal ve Psikolojik Perspektifler

Erkeklerin pratik ve sonuç odaklı kimlik anlayışı ile kadınların duygusal ve sosyal etkilere odaklanan kimlik anlayışı arasında bazı belirgin farklar bulunmaktadır. Erkeklerin kimliği, genellikle toplumsal başarı ve bireysel güce dayalı olarak şekillenirken, kadınların kimliği daha çok ilişkiler ve duygusal bağlarla ilgili bir yapı içinde şekillenmektedir. Ancak bu farklılıklar, yalnızca toplumsal cinsiyet rollerinin etkisiyle açıklanamaz; bireysel farklar, kültürel farklılıklar ve kişisel değerler de büyük rol oynamaktadır.

Birçok durumda, erkekler ve kadınlar, toplumsal rollerin etkisiyle benliklerini şekillendirirler, ancak bu rollerin içeriği ve şekli zamanla değişebilir. Örneğin, günümüzde iş dünyasında daha fazla kadının liderlik pozisyonlarına gelmesi ve toplumsal rollerin esnemesi, kadınların kimlik anlayışını da yeniden şekillendirmektedir. Kadınlar, artık sadece ailevi roller üzerinden değil, aynı zamanda profesyonel başarılar ve toplumsal katkılarla da kimliklerini tanımlamaya başlamaktadırlar.

Aynı şekilde, erkeklerin duygusal ve sosyal yönlerini daha açık bir şekilde ifade etmeye başlaması da, toplumsal değişimlerin bir sonucu olarak gözlemlenmektedir. Bu değişim, erkeklerin kendilerini sadece “güçlü” ya da “başarılı” olmakla tanımlamadıkları, daha kapsamlı ve çok yönlü kimliklere sahip oldukları bir dönemi işaret etmektedir.

Sonuç ve Forumda Tartışma Konuları

Sonuç olarak, “Benim nedir?” sorusu hem erkekler hem de kadınlar için farklı toplumsal beklentiler ve kişisel değerler doğrultusunda şekillenen bir kimlik arayışıdır. Erkeklerin genellikle pratik ve başarı odaklı bir kimlik geliştirdiği, kadınların ise duygusal ve sosyal etkilerle daha çok şekillenen bir kimlik aradığı gözlemlenmektedir. Ancak bu, her bireyin deneyimine ve yaşadığı topluma göre değişebilir.

Sizce, erkeklerin pratik ve sonuç odaklı kimlik anlayışları, onların toplumsal beklentilerle çatışmasına yol açıyor mu? Kadınların duygusal ve sosyal kimlikleri, onları toplumsal baskılara karşı daha savunmasız kılabilir mi? Ya da bu toplumsal baskılar, kimliklerimizi bulmamıza yardımcı mı oluyor? Fikirlerinizi paylaşın, tartışmaya katılın!

Kaynaklar:

Lammers, J., Stoker, J. I., Jordan, J., Pollmann, M., & Galinsky, A. D. (2011). Power Increases Infidelity Among Men and Women. Psychological Science.

Carver, C. S., & Scheier, M. F. (2020). Perspectives on Personality. Pearson Education.