Böbrek Sıhhati niye Değerli?

pembikeller

New member
Böbrekler, sıhhatimiz açısından en kıymetli organların başında gelmektedir. Bunun temel niçini tüm sistemleri etkileyebilen ve biroldukca rol oynayan özel bir organ olmasıdır. En epey bilinen ve en önemli fonksiyonlarından biri bedenin su ve elektrolit dediğimiz sodyum potasyum kalsiyum magnezyum üzere elementlerinin istikrarını yönetmektir. tıpkı vakitte bedende bulunan toksik (zehirli) ve atık malzemelerin idrar yoluyla bedenden uzaklaştırılmasında bakılırsav almaktadır. Bunu yalnızca bedenin olağan metabolizması olarak düşünmemek gerekir. Yiyecek ve içeceklerle bedenimize giren hususların ziyanlı olanlarının dışarı atılması, aldığımız kimi ilaçların kan düzeylerinin istikrarda tutulması, fazlasının atılması böbreğin vazifeleri içindedır. Bunun yanı sıra tansiyon üzerinde de değerli tesirleri vardır. Bilhassa böbrek damarlarından salgılanan renin anjiotensin üzere moleküller kan basıncımızın istikrarda tutulmasında değerli rol oynamaktadır. D vitamini, kalsiyum istikrarını ayarlayarak kemik yapımızın denetiminde de değerli rol oynar. Ayrıyeten bedende kan imali buyruğunu veren temel unsurlar böbrek dokusundan salgılanır. Görüldüğü üzere böbrek yalnızca boşaltım sistemi değil tüm sistemler üzerine tesiri olan bir organdır. Bu niçinle böbrek sıhhatimize fazlaca kıymet vermeli ve korumak için neler yapabileceğimizi bilmeliyiz.

BÖBREK SIHHATİ NASIL KORUNUR ?

Kâfi Su tüketimi


Böbrek sıhhatini müdafaada en önemli yapmamız gereken kâfi ölçüde su tüketmektir. Ne fazla, ne az, sonucunda su tüketimi değerlidir. Su kaba tabirle boşaltım sistemindeki devir-daimi sağlayarak böbreğe hasar verebilecek hususların seyrelmesini ve böbrekten atılırken hasar verebileceği böbrek hücrelerinde uzun mühlet kalmadan süratle atılmasını sağlar. Sağlıklı yetişkin bir birey günde yaklaşık 3 litre sıvı almalıdır. Bunun içerisinde çay kahve yemeklerde aldığımız sıvılar da dahil olmakla bir arada günlük yaklaşık 2 litre su tüketimi böbrek sıhhatini muhafazada en değerli faktörlerden biridir.

Antrenman

Yalnızca böbrek de değil tüm beden sıhhatini müdafaada idman kıymetli bir yer tutmaktadır. Kan deveranını, damar sıhhatini ve metabolizmayı dengeleyerek böbreğin gereğince beslenmesini ve bedendeki kanın böbreğe yeteri kadar ulaşıp temizlenmesini sağlar.

Beslenme

Sağlıklı beslenme ile organlarımızın fonksiyonunu nazaranbilmesi için gerekli tüm yapıtaşlarının beslenme ile uygun ölçüde alınması gerekmektedir. Öte yandan böbreğinde hastalığı olan bireylerin ağır protein yükü getiren hayvansal besinleri azaltması ve tuzdan mümkün olduğunca uzak durması böbreğin iş yükünü azaltacak ve nazaranvini düzgün bir biçimde yapmasına yardımcı olacaktır. Yapay ya da organik olmayan yiyecek içeceklerin yıkımı ile ortaya çıkacak toksik mamüllerin böbrekten atılacağını unutmamak gerekir

Alkol ve sigara

Sigara ile bedenimize giren zehirli hususların haddi hesabı olmadığı günümüzde her insanın malumudur. tıpkı vakitte alkol kullanmasının da sigara kadar olmasa da bedene önemli ziyanları olmaktadır. Böbreklere hayli fazla atık unsur iş yükü getirmekle birlikte hücrelerin üzerine yaptıkları hasarlar böbreğin fonksiyonunu görmesini engellemektedir. Bu niçinle böbrek sıhhatini önemseyen her bireyin alkol ve sigaradan uzak durması gerekmektedir.

İlaç kullanmasına dikkat edilmesi

Doğal ya da yapay kaynaklı olsun tüm ilaçlar bedenimize dışardan aldığımız ve metabolizmamızı etkileyecek casuslardır. Biroldukca kişinin tertipli ya da muhakkak bir periyotta ilaç kullanımı gerekmektedir. İlaç kullanması kesinlikle hekim teklifiyle ve denetiminde olmalıdır. Her ilacın inançlı aralıkları mevcuttur. Bunun haricinde kullanması ziyanlı olabilir. Örneğin sıradan gorerek kullandığımız biroldukça ağrı kesici ilacın bilhassa böbrek hassasiyeti olan şahıslarda farklı seviyelerde böbrek yetmezliğine sebep olabileceği bilinmektedir. Bu sebeple başımıza bakılırsa değil hekim teklifiyle denetimli ilaç kullanması böbrek sıhhati açısından epeyce kıymetlidir.

Check up ve nizamlı tabip denetimi

Böbrek hastalıkları çabucak sonrasındadan edinilen hastalıklar olabilmekle birlikte doğuştan gelen ırsi faktörler de tesirli olabilmektedir. Bu niçinle ailede bilinen böbrek hastalığı olanların bu mevzuda farkındalık sahibi olması ve en az yılda bir defa denetimlerini yaptırmaları gerekir. Bunun yanı sıra bilhassa şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon hastalığı, romatizmal hastalıklar üzere kronik hastalıkların uzun vadede böbreğe önemli hasarlar verebildiğini bilmekteyiz. Bu niçinle bu teşhisleri olan bireylerin kesinlikle nizamlı denetimlerine gitmeleri ve hastalıkları açısından denetim altında olmaları böbrek sıhhatini korumak açısından kıymetli yer tutmaktadır.
 
Üst