Böbrek ve İdrar Yolları Enfeksiyonu (İYE)

pembikeller

New member
Böbrek iltihabı, Böbrek enfeksiyonu Nedir?, idrar yolu enfeksiyonu nedir, İdrar Yolları İltihabı Nedir?, pyelonefrit ne demek? : İdrar yolları enfeksiyonu , idrar yollarının rastgele bir kısmındaki mikrobik bir enfeksiyonu yani bu bölgelerin iltihabını tabir etmektedir. İdrar yolları denince üst idrar yolları: böbrekler, üreterler, ve alt idrar yolları: mesane ve idrar kanalı(üretra) akla gelmelidir. Enfeksiyonların birçok alt idrar yoluna yani mesaneye yerleşik olarak görülmektedir, bunada sistit denilmektedir. Sistit, mesaneyi etkileyen bir idrar yolu enfeksiyonudur. Bilhassa bayanlarda sık görülür. Çoklukla kendi kendine düzgünleşir, kimi vakit antibiyotiklerle tedavi muhtaçlığı olmaktadır. Bilhassa bayanlarda olmak üzere kimi insanlarda idrar yolları enfeksiyonu daha sık görülmektedir, bu hastalarda uzun vadeli ilaç gereksinimi gerekebilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonu oluşma riski bayanlarda, erkeklere nazaran daha fazladır. İltihabi durum yalnızca mesane yani idrar torbası ile hudutlu ise idrar yaparken ağrı, sık idrar gereksinimi üzere can sıkıcı belirtiler görülürken, iltihabi hadise iltihap böbreklere yayılırsa epey daha önemli ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonları ekseriyetle antibiyotiklerle tedavi edilmektedir, lakin iltihaba niye olan altta yatan gerçek sebebin tahlili daha önemlidir

Böbrek ve İdrar Yolları Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları her vakit belirti vermeyebilir, Böbrek ve idrar yolları enfeksiyonlarının belirtileri, idrar enfeksiyonu belirtileri, idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, idrar yolu iltihabı belirtileri temel belirtileri şunlardır:



  • Sürekli ve kuvvetli idrar yapma idrar yapma isteği, İdrar yaparken yanma hissi


  • Sık sık, az az ölçüde idrar yapma, idrar yapmakta zorlanma


  • Bulanık renkte idrar yapma


  • Kırmızı, parlak pembe yahut kola renginde idrar – idrarda kan var ise


  • Keskin kokulu idrar yapma


  • Kadınlarda kasık ağrısı(pelvik ağrı)


  • Yaşlı insanlarda görülen idrar yolları enfeksiyonları, belirti vermeyebilir bu yüzdende gözden kaçabilir hatta daha önemli hastalık belirtileri ile karışabilir.

İdrar yolları enfeksiyonlarının yerleştiği idrar yolları alanına göre belirtileri şunlardır:


1- Böbrekler enfeksiyonu (akut piyelonefrit), böbrek iltihabı belirtileri :



  • Sırt ağrısı yahut yan ağrısı


  • Yüksek ateş, 40 dereceye varan


  • hastaların %50’sinde bakteri kana karışabilir, iltihap tüm bedene yayılabilir


  • Üşüme ve titreme


  • Mide bulantısı


  • Kusma

2- Mesane iltihaplanması, sistit nedir belirtileri nelerdir, sistit belirtileri



  • Kasıklarda basınç hissi, pelvik basınç hissi, bu ağrının makata yayılması


  • Karın alt bölümüne rahatsızlık


  • Sık, ağrılı idrara çıkma


  • idrarda kanama, kanlı idrar, hematüri


  • sürekli çişin varmış hissi bayan larda


  • Cinsel temas sırasında ağrı hissi olabilir.

3- İdrar kanalı İltihabı, üretrit nedir


  • İdrar yaparken yanma


  • idrar kanalında akıntı, üretral akıntı
Böbrek ve İdrar Yolları Enfeksiyonunun sebepleri nelerdir? Sistit yol açar?

İdrar yolu enfeksiyonları tipik olarak bakterilerin yani mikropların idrar deliğinden idrar yoluna girmesi burada ve/veya mesaneye ulaşarak çoğalmaya başlaması ile ortaya çıkar. Olağanda idrar yolları enfeksiyonlara karşı pek korunaklıdır, lakin birtakım durumlarda bakteriler bu alanlarda tutunur ve çoğalarak enfeksiyona yol açarlar.

İdrar yolu enfeksiyonlar en sık bayanlarda görülür ve genelde mesane ve idrar kanalına(üretraya) yerleşiktir.

Akut sistit ne demek, Mesane yani idrar torbası enfeksiyonu: Sistite niye olan bakteri çoklukla kalın bağırsakta çokça bulunan bir bakteri çeşidi olan Escherichia coli (E. coli) dir. Bunun yanında daha biroldukça bakteri sistit sebebi olabilmektedir. Bayanların daha sık sistit olmalarının altında cinsel temas, idrar kanalının kısa olması ve anüsün idrar kanalına olan yakınlığı yatmaktadır.

İdrar kanalı enfeksiyonu (üretrit): Bu tip idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak bakterilerinin anüsten üretraya yayılması ile ortaya çıkması yanında, idrar kanalının vajinaya olan yakınlığı niçiniyle herpes(genital uçuk), bel soğukluğu(gonore), klamidya ve mikoplazma üzere cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar üretrite niye olabilir.


niçin Böbrek ve İdrar Yolları Enfeksiyonu yol açar ve Risk Faktörleri Nelerdir?


İdrar yolu enfeksiyonları en sık bayanları etkilemektedir ve birfazlaca bayan hayatları boyunca birden çok idrar yolu enfeksiyonuna yakalanır: Bayanlarda idrar yolu enfeksiyonu yol açar, bayanlara has risk faktörleri şunlardır: sistit yol açar?, idrar yolu enfeksiyonu yol açar?

Kadın anatomisi: Kadınların erkeklere nazaran daha kısa olması bakterilerin mesaneye ulaşması için arayı kısaltır. Buda bayanların erkeklere bakılırsa daha sık idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmasına niye olmaktadır.

Cinsel Temas: Cinsel olarak faal bayanlar, cinsel olarak faal olmayan bayanlara nazaran daha fazla idrar yolu enfeksiyonları geçirme eğilimindedir. Yeni bir cinsel partnerle birlikte olmak ta riski artıran bir sebeptir. Balayı sistiti buna örnektir.

Bazı doğum denetim halleri: Gebe kalmamak için vajinal diyafram kullanan bayanlar ve vajina içi sperm öldürücü ilaçlar kullanan bayanlar İdrar yolu enfeksiyonları yakalanma riski yüksektir.

Menopoz: Menopozdan daha sonra, kadınlık hormonunda(östrojen) olan düşüklük , idrar yollarını enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getiren değişikliklere yol açar.


İdrar yolu enfeksiyonları için öteki risk faktörleri ise şunlardır:

İdrar yolu anormallikleri:
İdrarın yolları ve idrar kanalında doğuştan yahut daha sonradan oluşan darlık ve tıkanıklık lara niye olan anatomik sorunlar idrar akışını engelleyerek idrar yolu enfeksiyonlarına yer olacak idrar göllenmesine yol açarlar. bir daha doğumsal anatomik sorunlu doğan bebeklerde de idrar yolu enfeksiyonu riski yüksektir.

İdrar yolundaki tıkanıklıklar: Böbrek taşlarları yahut prostat büyümesi üzere idrar akışını engelleyen patolojik durumlarda da idrar yolu enfeksiyonu riski yüksektir.

Bağışıklık sistemi zafiyeti: Bedenin mikroplara karşı savunmasını sağlayan bağışıklık sistemini bozan diyabet ve öbür hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir.

Kateter kullanması: idrar yapamadığı için daimi yahut süreksiz idrar sondası kullananlarda idrar yolu enfeksiyonu riski daha yüksektir. Bu hastaların büyük çoğunluğu felç üzere nörolojik sorunu olan hastalardır.

Uygulanan tıbbi teşebbüs yahut ameliyatlar: Böbrek ve idrar yolları ameliyatlarında uygulanan aletli muayeneler idrar yolu enfeksiyonu riskini artırmaktadır.

Hijyene dikkat edilmemesi: Havuz, deniz, hamam, sauna üzere ıslak ortamlar, soğukta kalma, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı bir daha idrar yolu enfeksiyonları için risk artmaktadır.


Böbrek ve İdrar Yolları Enfeksiyonunun Yan tesirleri ve komplikasyonları Nelerdir?


İdrar yolu enfeksiyonları vaktinde ve ve uygun biçimde tedavi edilmediğinde kimi komplikasyonlara yol açabilir, önemli sonuçları olan sorunlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar şunlardır:

Sık idrar yolu enfeksiyonu: Bilhassa altı aylık bir süre ortasında iki yahut daha fazla yahut bir yıl ortasında dört yahut daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçiren bayanlarda, yinelayan enfeksiyonlar ortaya çıkar ve kronik bir taban oluşturarak örneğin kronik sistite niye olabilir. .

Böbrek enfeksiyonları tedavi edilmezse ne olur?: Zamanında ve uygun biçimde tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonu akut yahut kronik böbrek enfeksiyonuna (piyelonefrit) ve kalıcı böbrek hasarına niye olabilir. Böbrekte hasar, böbrek apsesi, böbrek yetmezliği, enfeksiyonun kana karışması, hipertansiyon üzere önemli durumların gelişmesine niye olabilirler. Kalıcı böbrek hasarı ve kronik piyelonefrit oluşur. Bu durum seyrek değildir.

Hamilelikte: Hamile bayanlarda vaktinde ve uygun biçimde tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonu düşük doğum yüklü yahut prematüre bebek doğurma riskine niye olmaktadır.

İdrar yollarında daralma: Özellikle erkeklerde uygun tedavi edilmemiş yahut yinelayan bel soğukluğu yani gonoreidrar kanalında kalıcı darlıklara niye olabilir.

Sepsis: İdrar yolları enfeksiyonları vaktinde ve uygun tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eden bir komplikasyon olan sepis, yani iltihabın kana karışıp bütün bedene yayılması durumu ortaya çıkabilir.


Böbrek ve İdrar Yolları Enfeksiyonu Önlenebilir mi?

Bol sıvı tüketmek:
Optimal ölçüde sıvı yahut bilhassa su idrar yolları enfeksiyonunu önlemek için en geçerli ve güvenl yoldur.

Kızılcık (Cranberry) suyu: Çalışmalar, kızılcık suyunun idrar yolları enfeksiyonunu önlediği ile ilgili bilgiler kesin olmasa da, bu mevzudaki datalar kabul görmektedir .

Uygun biçimde Taharetlenme: Tuvalet gereksinimini giderdikten daha sonra yapılan taharet yani temizleme işini önden geriye yanlışsız yapmak kıymetlidir, bu biçimdece anal bölgedeki bakterilerin vajina ve idrar kanalına yayılması nispeten önlenmiş olur.

Cinsel temastan daha sonrasında idrar yapma: Bağdan daha sonrasında idrarı boşaltmak, münasebet sırasındaki muhtemel bakteri girişi idrarla yıkanmış ve temizlenmiş olacaktır, idrar yoksa sıvı tüketip idrar çıkmak gerekebilir.

Kullanılan kozmetik ve paklık mamüllerine dikkat: Potansiyel olarak tahriş edici kadınsı eserlerden kaçınmak gerekir. Deodorantlar, duş jelleri, ve pudra üzere başka kadınsı eserleri genital bölgede kullanmak idrar kanalını tahriş edebilir.

Uygun doğum denetim sistemini kullanma: Gebe kalmamak için kullanılan vajinal diyaframlar, kayganlaştırma eserleri, ve sperm öldürücü prezervatiflerin tümü idrar yolları enfeksiyonu için risk faktörü olarak kabul edilmektedir.


Böbrek ve İdrar Yolları Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?


İdrar yolu enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunlardır:

İdrar Tetkiki: İdrar örneği iltihabi hücreler yani beyaz kan hücreleri, kan hücreleri yahut bakterileri araştırması için alınır.

İdrar Kültürü: Steril kurallarda alınan idrar kültürü; enfeksiyona niye olan bakteri saptamak ve hangi antibiyotiğe hassas olduğu test etmek için gerekli olabilir.

İdrar yollarının görüntülenmesi: İdrar yollarındaki kimi anormallikten kaynaklanabileceğini düşündürecek sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarda ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yahut manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gerektiğinde yapılabilir.

Endoskopik görüntüleme-sistoskopi: İdrar yolları ve mesaneyi incelemek için kameralı bir endoskopla inceleme yani sistoskopi gerekebilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde birinci basamak olarak antibiyotikler kullanılmaktadır. tedavidir. Hangi ilaçların ve ne kadar mühletle reçete edildiği, enfeksiyonun durumuna bağlıdır. Uygun tedavi ile idrar yolu enfeksiyonu yani sistit belirtileri 24 saat ortasında bizatihi kaybolabilir. Fakat hastalığın gidişatı mikrobun tipine, mevcut risk faktörlerin ortadan kaldırılması ile ilgilidir. Güzel tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu kronikleşebilir, ve ortasından çıkılmaz hale gelebilir, enfeksiyon daha üstlere yani böbreklere yayılabilir, hatta kana karışıp bütün bedene yayılabilir, Tüm bedene yayıldığında ömrü tehdit edebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hematüri nedir:
İdrarda gözle yahut mikroskop altında kan ve kan hücreleri(eritrosit) görülmesine “hematüri” yahut ‘’kanlı idrar’’ ismi verilir. Bu gözle görülür(gros) yahut yapılan idrar tetkikinde(mikroskopik hematüri) ortaya çıkabilir. Her iki durumda da kanamanın sebebini belirlemek değerlidir.İdrarda kan görülmesi tasa verici bir durumdur ve birden fazla durumda sebebi zararsız olsa da idrardaki kan (hematüri); başta mesane kanseri olmak üzere, böbrek ve prostat kanseri, böbrek ve idrar yolları taşları üzere önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.

Akut Sistit ne demek yahut halk lisanıyla sister ne demek, sistit nedir, sistit ne demek: Akut sistit nedir? Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihaplanması demektir , yani bilhassa bayanlarda görülen idrar yolları iltihaplanmasını tabir etmektedir. Biroldukca bayan hayatları boyunca en az bir defa sistit yani idrar yolları iltihaplanması geçirmektedir. Daima çişin varmış hissi (kadın) üzere bir belirti verir. Uygun ve vaktinde tedavi edilmeyen sistit yani idrar yolları enfeksiyonu böbreklere ve bedenin başka yerlerine yapılabilmektedir.

Üretrit nedir: Cinsel yolla bulaşan, yalnızca insanlarda hastalık yapan, erkeklerde idrar yaparken yanma(dizüri) ve idrar kanalında(üretral) sarı-yeşil akıntı(pürülan) ile kendini gösteren, bayanlarda ise pek belirti vermeyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Bel soğukluğu en sık idrar kanalını (üretra), rektum yahut boğazı tesirler. Bayanlarda ise gonore daha fazlaca rahim ağzını etkilemektedir.Tedavi olmayan, ya da uygun olmayan yetersiz tedavi edilen bel soğukluğu (gonore), alakada olduğunuz şahıslara tekraren bulaştırma tehlikesi vardır. Bizatihi geçmesini beklemek epey büyük risktir, değerli sonuçları olabilir.

Sistit için hangi doktora gidilir: Sistit için üroloji tabibine yani bevliyeciye gitmek gereklidir, sistitle üroloji kısmı yani bevliye ilgilenmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonuna ne yeterli gelir, sistit nasıl geçer, sistit tedavisi, sistit ilaç, sistit ne uygun gelir, sistit için ilaç, sistit ilaçları, reçetesiz sistit ilacı, reçetesiz satılan idrar yolu enfeksiyonu ilacı, idrar yolu enfeksiyonu ne düzgün gelir : Bu buna misal sorular sistitin tedavisi ile ilgilidir, buna göre İdrar yolları enfeksiyonu yani sistit temel olarak antiseptik ve antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.

Hamilelikte sistit, hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi: Gebe bayanlarda vaktinde ve uygun biçimde tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonu düşük doğum yüklü yahut prematüre bebek doğurma riskine niye olmaktadır. Uygun dozda ve uygun mühlet ile tedavi edilmesi değerlidir.Bunun için daha fazlaca hamileliğe ziyan vermeyecek ilaç seçimi yapılması da değerlidir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi: Aynısafa Çayı, Papatya Çayı, Sarımsak, Üzüm Çekirdeği Ekstresi, Rezene, Asidik ve Lifli Besinler üzere klâsik halk kültüründen derlenmiş kimi tavsiyeler vardır. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan bir eser kelam konusu değildir. Kızılcık-cranberry suyu en epeyce bilinen doğal tedavidir.

İdrar yolu enfeksiyonu doğal tedavi bayanlar kulübü, ya da İdrar yolu enfeksiyonu doğal ilaçlar bayanlar kulübü, idrar yolu enfeksiyonu bitki çay, idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi bayanlar kulübü, idrar yolu iltihabı bitkisel tedavi maydanoz : Bu kulüp ya da internet sitesi bilimsel bilgilerden mahrum, doğal bitkilerlerle idrar yollarına yeterli geldiğini söz eden ve tavsiyelerde bulunan bir site. Aynısafa Çayı, Papatya Çayı, Sarımsak, Üzüm Çekirdeği Ekstresi, Rezene, maydanoz suyu, Asidik ve Lifli Besinler üzere klasik halk kültüründen derlenmiş birtakım tavsiyeler vermektedir. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan bir eser kelam konusu değildir. Kızılcık-cranberry suyu en çok bilinen doğal tedavidir.

Ayakları üşütmek idrar yolu enfeksiyonu yapar mı: Evet yapabilir. Bilhassa bayanların çıplak ayakla dolaşmaları, terliksiz gezmeleri, soğuk alanlara basması, ıslak mayo ile dolaşmalar idrar yolları enfeksiyonuna davetiye çıkarmaktadır. Sık idrar yolları enfeksiyonu geçirenlerde bu daha da kıymetlidir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna ne düzgün gelir: özellikle ateş ile birlikte olanidrar yolu enfeksiyonu geçiren küçük bebeklerde birinci vakit içinderda emmeleri bozulmaktadır ve bu bebeklerin böbrek ve idrar yolları düzgünce muayene, idrar ve kan tetkiki ve görüntüleme testlerinin yapılması uygun olacaktır. sıradan bir idrar yolları iltihaplanması ise antibiyotik kullanılabilir, lakin ağızdan alımı bozulmuş genel durumu berbat bebekler hastaneye yatırılarak tedavi edilir.

Üromisin nedir; Üromisin monurol ile birebir içeriğe sahip tek kullanımlık Fosfomisin etken unsurlu bir antiseptiktir. sıradan idrar yolu enfeksiyonunda tek doz 3 gr tozu suya karıştırılıp içilen bir ilaçtır.

İdrar yolu enfeksiyonu için hangi kısma gidilir, bayanlarda idrar yolu enfeksiyonu için hangi kısma gidilir, idrar yolu enfeksiyonu hangi tabip bakar üroloji neye bakar: İdrar yolu enfeksiyonuna üroloji kısmı bakmakta ve tedavi etmektedir. ürologlar bu hastalıkla ilgilenmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonu bulaşıcı mı: İdrar yolu enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyondur yani mikrobik bir hastalıktır ve bulaşıcıdır.Özellikle cinsel temas yahut öteki temas teknikleri ie bulaşabilmektedir.

Böbrek iltihabı nasıl anlaşılır: Böbrek iltihabı belirtileri, böbrek üşütmesi belirtileri, şunlardır



  • Sırt ağrısı yahut yan ağrısı, böbrek ağrısı


  • Yüksek ateş, 40 dereceye varan


  • hastaların %50’sinde bakteri kana karışabilir, iltihap tüm bedene yayılabilir


  • Üşüme ve titreme


  • Mide bulantısı


  • Kusma

Böbrek iltihabı yol açar, pyelonefrit ne demek: Böbrek iltihabı” yahut “böbrek enfeksiyonu” aslında bir tıp idrar yolu enfeksiyonudur ve tıpta “piyelonefrit” ismi ile isimlendirilir. Böbrek enfeksiyonlarının genelde evvel idrar yollarının alt kısmında yani mesane, idrar kanalında yahut bilhassa bayanlarda genital enfeksiyon biçiminde başlar başlar ve uygun tedavi ve uygun müddette tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu üst yayılarak böbrekte enfeksiyon yapar. Ayrıyeten böbrek taşı, doğumsal anormallikler(VUR-vezkoüreteral reflü, darlıklar, anatomik bozukluklar vs) üzere idrar göllenmesi yapan yahut şahsen kendisi enfeksiyon kaynağı olan durumlarda direkt olarak böbrek enfeksiyonu yapar.

İdrar yolu enfeksiyonu böbrek ağrısı yaparmı: Yapabilir. Böbrek enfeksiyonlarının genelde evvel idrar yollarının alt kısmında yani mesane, idrar kanalında yahut bilhassa bayanlarda genital enfeksiyon halinde başlar başlar ve uygun tedavi ve uygun müddette tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu üst yayılarak böbrekte enfeksiyon yapar.
 
Üst