Ekşili Ufak Köfte (Gaziantep Yöresi)

GezginRuhlar

Global Mod
Global Mod
Ekşili Ufak Köfte (Gaziantep Yöresi) Tanımı İçin Materyaller

  • 300 gram kuşbaşı et
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı antep salçası
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Yarım limon suyu
Köftesi için;

  • 3 su bardağı ince bulgur
  • Yarım su bardağı irmik
  • 1 yemek kaşığı antep salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 4 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı sıcak su
Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Ekşili Ufak Köfte (Gaziantep Yöresi) Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

  1. Köfte için; ince bulgur evvel 2 bardak sıcak su ile ıslatılıp, şişmesi için üzeri kapalı yaklaşık 10 dakika dinlendirilir.
  2. çabucak sonrasında üzerine başka gereçler eklenip, 1 su bardağı sıcak su ile bir arada uygunca, sakız kıvamı alana kadar yoğrulur.
  3. Hazır olan hamurdan nohut büyüklüğünde modüller alınıp, avucunuzu ıslatarak yuvarlayıp, biraz un serpili tepsiye temalır.
  4. Bütün hamur bitene kadar birebir biçimde köfteler hazırlanır.
  5. Kuşbaşı et, tencerede suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
  6. daha sonra üzerine zeytinyağı, salça ve küp küp doğranmış soğan eklenerek uygunca kavrulur.
  7. Üzerine yeteri kadar su temalıp, ezilmiş sarımsak da eklenerek haşlanmaya bırakılır.
  8. Haşlandıktan daha sonra köfteler eklenir.
  9. Köfteler de haşlanınca, üzerine haşlanmış nohut ve limon suyu temalır. Biraz daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  10. Sos için; tavaya zeytinyağı ve kuru nane eklenip, kızdırılır.
  11. Tenceredeki yemeğin üzerine sos eklenip karıştırılarak servis edilir. Afiyet olsun.
Not: Ben köfteleri fazla yapıp yarısını derin dondurucuya koydum. Bu yemek için yarısı kâfi olup, bu köfte gereçlerine nazaran 300 adet köfte çıktı. Ayrıyeten köftenin kıvamına nazaran cıvık olursa un, kuru olursa su eği yapabilirsiniz. Yemeğin suyunu belirtmedim, zira isteğe göre az ya da hayli sulu yemek yapılabilinir. Ayrıyeten ekşilik oranını da damak zevkinize bakılırsa arttırıp azaltabilirsiniz. Salça olarak antep salçası olmayanlar da, domates ve biber salçasını eşit oranda olacak biçimde kullanabilirler. Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun:)

Ekşili Ufak Köfte (Gaziantep Yöresi) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst