iOS’un Birinci Versiyonu Bilgisayarda Çalıştırıldı

Epiclife

Member
Belki tarihin birinci akıllı telefonu değildi birinci iPhone, fakat tarihin en yaygın yazılımlarından birisi olan iOS’u ömrümüze katmıştı. Ardıdan Google’un Android’i karşımıza çıktı ve bu ikili içindeki çekişme 15 yıldır devam ediyor.

Diğer taraftan Apple’ın yazılımları, Apple’ın üretmediği bir aygıtta çalıştırılamaması ile biliniyor. Lakin bir yazılımcı, en azından iPhone’lara yüklü olarak gelen tarihi eser pahasındaki iPhone OS 1.0’ı çalıştırmanın yolunu buldu.

iPhone OS 1.0, bilgisayarda işte bu biçimde gözüküyor:


devos50 ismiyle da bilinen geliştirici Martjin de Vos, iPhone OS’un birinci versiyonunu bilgisayarda çalıştırabilmek için oldukcaça bilakis mühendislik yaptı. Ayrıyeten tercih ettiği versiyon, iPod’larda kullanılan iPhone OS 1.0 oldu:



Blogunda bu sonucunın niçinlerine de değinen geliştirici, bu versiyonun daha az güvenlik tedbirine sahip olması ve daha az karmaşık olması niçiniyle tercihi olduğunu belirtti. Ayrıyeten kendisini en çok zorlayan kısmın da iPod touch’ta bulunan donanım modüllerini emüle etmek olduğunu söz etti.

iPhone versiyon yerine iPod versiyonun seçilmesinin bir öteki sebebi ise iPod’un, yapısı gereği daha az komplike ve daha kolay kopyalanabilir olması. Çünkü bu haliyle bile emülatörün geliştirilebilmesi için bir yıldan fazla bir çalışma gerektiği söz edildi.

Birkaç ufak tefek kusur göze çarpmasına ve kimi uygulamalar çökmeye niye bulunmasına karşın emülatör, bilhassa hazır yüklü gelen uygulamaları meselesiz kullanabilmeyi sağlıyor. Geliştiricinin açık kaynak kodlu bir görselleştirme platformu olan QEMU’yu ve açık kaynak kodlu bir Apple bootloader olan OpeniBoot’u kullandığı belirtiliyor.
 
Üst