Kardeşim Ailemizin Evindeki Payımı Nasıl Satın Alabilir?

Idealed

Active member
Q: Ailem beni ve erkek kardeşimi New York City’deki evlerinin tapularına 30 yıldan fazla bir süre önce eklediler ve şimdi anne babamız vefat etti. Erkek kardeşim evde yaşıyor ve ben kendi evimde yaşıyorum. Evdeki payımı evin bugünkü değerinin yaklaşık yüzde 30’una satın alması konusunda anlaştık. Bu meblağda anlaştık çünkü bunu bana şimdi nakit olarak tıslayabilir ve sonra tapuyu ona devredeceğim. Bu işlemi yasal olarak tamamlamamızın en basit ve en ucuz yolu nedir? Vergilerde ne kadar tıslamam gerekecek?

A:
Kardeşinizin sizi evin değerinin yüzde 30’una satın alabilmesi için, değerin yüzde 100’ünün ne olduğunu belirlemeniz gerekir. Ev ekspertizleri kesin bir bilim değildir ve bu durumda evin değeri düşükse kardeşiniz fayda sağlarken, evin değeri yüksekse siz faydalanırsınız. Alacağınız kesin tutarı belirlemenin en basit yöntemi, her iki taraf için de bağımsız bir gayrimenkul değerleme uzmanı tutması ve ardından farkı paylaşmasıdır.

Manhattan’da bir muayenehanesi olan bir emlak avukatı ve finansal planlamacı olan Daniel Timins, “Değerleme uzmanınız bir noktada ve onunki başka bir noktada gelirse, ortada buluşursunuz” dedi.


Evin değeri üzerinde anlaştıktan ve payınız için yüzde 30 hesapladıktan sonra, belirlenen dolar tutarı için mülk payınızı kaybettiğinizi belirten bir belge düzenlenmeli, imzalanmalı ve noter tasdikli olmalıdır.

Bay Timins, “Açıkçası bu tür şeyler en iyi şekilde bir avukat tarafından yapılır,” dedi. Ancak, en basit ve en ucuz yöntemi arıyorsanız, “her iki tarafın da imzasına sahip olduğunuz ve noter tasdik ettirdiğiniz sürece, fazlasıyla korunmalısınız” diye ekledi.

Borçlu olacağınız transfer vergileri de evin değerine bağlıdır. New York City’de, bedel – bu kardeşinizin size ödediği miktardır – 500.000 dolardan azsa, satıcıların yüzde 1’lik bir transfer vergisi almaları gerekir. 500.000 dolardan fazlaysa vergi yüzde 1.425’e çıkıyor.


Ayrıca, 3 milyon doların altındaki bir bedelin yüzde 0,4’ü ve 3 milyon doların üzerindeki bir bedelin yüzde 0,65’i tutarındaki eyalet vergilerini de ödemeniz gerekecek. (Eğer 1 milyon doları aşarsa, alıcı olarak kardeşiniz de yüzde 1 emlak vergisine tabi olacaktır.)

Dikkate alınması gereken başka bir şey: Tapudaki hak ettiğiniz yüzde 50’lik paydan daha azını kabul etme anlaşmanız, hediyenin boyutuna bağlı olarak yüzde 18 ila yüzde 40 arasında değişen bir hediye vergisi de borçlu olabileceğiniz anlamına gelir. Bir avukat, bu ödemeyi en aza indirmenin yollarını size tavsiye edebilir.

Konut emlak haberleriyle ilgili haftalık e-posta güncellemeleri için buradan kaydolun.
 
Üst