Kuzu Et Sote Ve Nohutlu Pirinç Pilavı Sunumu (Garnitürü ile beraber)

GezginRuhlar

Global Mod
Global Mod
Kuzu Et Sote Ve Nohutlu Pirinç Pilavı Sunumu (Garnitürü ile beraber) Tanımı İçin Malzemeler

Et sote için:

  • 600 gram sotelik doğranmış kuzu eti
  • 1 irice yeşil biber
  • 1 orta uzunluk al biber
  • 5 diş sarımsak
  • 2 orta uzunluk domates
  • 1 silme tatlı kaşığı biberiye
  • 1 silme tatlı kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Pirinç pilavı için:

  • Yarım kilo pirinç (2 ölçü)
  • 3 ölçü sıcak su (1 ölçüsü tavuk suyu)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik haşlanmış nohut
  • 65 gram tereyağ (tavuk suyu yağlı olduğu için ben 1 yemek kaşığı eksilttim)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
Garnitürü için:

  • 250 gram arpacık soğan
  • 3 irice uzunluk patates
  • 2 büyük uzunluk havuç
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Baharatlar
Kuzu Et Sote Ve Nohutlu Pirinç Pilavı Sunumu (Garnitürü ile beraber) Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

  1. Arpacık soğanlar soyulur. Zeytinyağında orta ateşte kavrulur. Ortada tava sallanarak soğanların eşit kızarması sağlanır. Altı kapatılıp birinci sıcaklığı geçtikten daha sonra üzerine tuz ve kuru reyhan serpilip kapağı kapatılarak beklemeye alınır.
  2. Arpacık soğanlar dinlenirken et sote hazırlanmak üzere kalın tabanlı bir tencere ya da tava ortasında ısıtılmış zeytinyağ, kuzu etleri ve biberiye orta ateşte daima karıştırılarak sotelenir (eğer eti yağıyla kullanmayı tercih ettiyseniz ek zeytinyağ gerekmeyebilir).
  3. Etler suyunu salıp çekince karabiber, yeşil ve al biberler ve sarımsaklar eklenir. Sebzelerin sulanmasını önlemek için bir daha orta ateşte karıştırılarak birkaç dakika daha soteleme sürecine devam edilir.
  4. Etli zerzevat karışımına en son küp küp doğranmış domatesler de eklenip karıştırılır ve altı kısılıp kapağı kapatılarak 20-30 dakika kadar pişirilir. Ocaktan alınınca tuz ve kekik serpilerek kapağı kapalı olarak beklemeye alınır.
  5. Et sote pişerken pilav üretimine başlanabilir. En az yarım saat tuzlu sıcak suda bekletilmiş ve birkaç çeşit yıkanarak beyaz suyu temizlenmiş pirinçlerin suyu süzülür.
  6. Tereyağ ve tuz eşliğinde ortada karıştırılarak şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Akabinde nohutlar ve ölçülü suyu eklenir. Birinci 5 dakika yüksek ateşte, akabinde 5 dakika kadar orta ateşte, 2-3 dakika da kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.
  7. Kapağına müslin bez ya da kağıt havlu sıkıştırılarak kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. 30 dakika dinlendikten daha sonra kapağı açılıp karıştırılır ve 5-10 dakika daha dinlendirilir (daha ayrıntılı bir tanım isterseniz “etsiz soğansız iç pilav” isimli tanımıma bakabilirsiniz).
  8. Pilav dinlenirken jülyen doğranmış ve soğuk suda en az 20 dakika bekletilmiş patateslerin suyu süzülür ve bir daha jülyen doğranmış havuçlar ile bir arada derin bir kaba alınır.
  9. Baharat, tuz ve zeytinyağ ile harmanlanır. Akabinde 175 derece turbolu ayarda ısıtılmış fırında 30 dakika kadar kızarana kadar fırınlanır.
  10. Sunumu için; yeterli mühlet dinlendirilmiş pilavdan kalıp olarak kullanılacak kaseye sıkıca bastırılarak yerleştirilir.
  11. Kalıbın üzerine servis tabağı kapatılır ve aykırı yüz edilerek kase tabağa çevrilir, tabağın tam ortasına getirilir ve öteki hazırlıklar servis tabağına alınana kadar kasesiyle bekletilir.
  12. Fırınlanmış patates ve havuçlar tabağın etrafına dizilir (dilerseniz üzerine sebzelerin renklerini kapatmadan az ölçüde sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz)
  13. Patates ve havuçların iç kısmına arpacık soğanlar dizilir, üzerine toz sumak serpiştirilir.
  14. Soğanların iç kısmına da (yani pilava en yakın olarak) et soteden servis edilir.
  15. En son dikkatlice pilavın üstündeki kase kaldırılır.
  16. Tercihe bağlı olarak pilavın üzerine ince ince kimyon serpiştirebilirsiniz (kimyon baskın bir baharat olduğundan öteki baharatların aromasını bastırmasını istemeyiz. Bıçağın ucuyla alınan az bir ölçü kâfi olacaktır)
Anlatımı uzun sürse de birbiri arkasına pişerken toplamda en çok 1,5 saat uğraştım. Sevdiklerinize ikram ettiğinizde de verdiğiniz emeğe değiyor
🙏🏻
.

Kuzu Et Sote Ve Nohutlu Pirinç Pilavı Sunumu (Garnitürü ile beraber) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst