Python Nedir? Python Hakkında Merak Edilenler ve Yanıtları

Epiclife

Member
Bir yazılımcının istediğini yaptırmak için bilgisayarıyla irtibat kurarken kullandığı lisana programlama lisanı denir. Programlama lisanıyla yazılan komutlar yardımıyla bilgisayar yapması gerekeni anlar ve verilen komutları sürece döker. Günümüzde yazılımcılar tarafınca kullanılan birbirinden farklı 800’den çok programlama lisanı mevcut ve bugün sizlere anlatacağımız Python da bu 800 lisandan biri.

Netflix, Instagram, Dropbox, Spotify ve hatta Google’ın da kullandığı Python’un ne olduğunu merak ediyorsanız gelin birlikte bakalım.


Python nedir, ne için kullanılır?

sıradançe açıklamak gerekirse Python, dinamik semantiği olan obje odaklı, genel emelli bir üst seviye programlama lisanıdır. Yani bu da demek oluyor ki, hakikat araçlarla desteklendiği taktirde şimdi her şeyi oluşturmak için kullanılabilir.

Python’un dinamik yazma ve dinamik bağlama ile birleştirilmiş yüksek seviyede yerleşik bilgi yapıları, onu süratli uygulama geliştirmek (Rapid Application Development) ve mevcut bileşenleri birbirine bağlamak için bir komut evrakı oluşturma yahut tutkal lisanı olarak kullanması için çok cazibeli kılmaktadır. Python’un sıradan, öğrenmesi kolay sözdizimi onu daha okunulabilir kılar ve bu da program bakım maliyetini azaltır. Python ayrıyeten program modülerliğini ve bir daha kod kullanmasını teşvik eden modülleri ve paketleri de desteklemekte. Python yorumlayıcısı ve standart kapsamlı kitaplığını tüm büyük platformlar için fiyatsız bir biçimde bulmak mümkün ve dağıtımı için de para ödemeniz gerekmez.

Profesyonel açıdan bakacak olursak Python; backend internet geliştirme, bilgi tahlili, yapay zeka ve bilimsel bilgi süreçleri için harikadır. Biroldukca geliştirici üretkenlik araçları, masaüstü uygulamaları ve oyunlar oluşturmak için Python’u kullanıyor, yani şayet olur da Python’u öğrenmek ister ya da öğrenme basamağında takıldığınız yerler olursa açıp bakabileceğiniz bir sürü yardımcı kaynak var.


Python’un çalışma prensibi nedir?

Programcılar, sağladığı artan üretkenlik niçiniyle çoklukla Python’a tabir yerindeyse vurulurlar. Python’da derleme adımı olmadığından, düzenleme-test-hata ayıklama döngüsü inanılmaz derecede süratlidir. Python programlarında kusur ayıklamak kolaydır: rastgele bir kusur yahut kusurlu giriş asla bir segmentasyon yanılgısına niye olmaz. Bunun yerine, yorumlayıcı bir yanılgı keşfettiğinde bir istisna oluşturur. Program istisnayı yakalamadığında, yorumlayıcı bir yığın izi yazdırır. Kaynak seviyesinde bir yanılgı ayıklayıcı, mahallî ve küresel değişkenlerin incelenmesine, keyfi sözlerin kıymetlendirilmesine, kesme noktalarının ayarlanmasına, kodda her seferinde bir satır adım adım ilerlemeye vesaire müsaade verir.

Kusur ayıklayıcı, Python’un iç müşahede gücüne tanıklık ederek Python’un kendi lisanında yazılmıştır. Öte yandan, çoklukla bir programda kusur ayıklamanın en süratli yolu, kaynağa birkaç yazdırma sözü eklemektir: süratli düzenleme-test-hata ayıklama döngüsü bu sıradan yaklaşımı hayli tesirli kılar.


Pekala Python öğrenmesi kolay bir lisan mi?

İsmini ünlü komedi/hiciv serisi Monthy Python’dan alan ve ‘başlangıç dostu‘ olarak nitelendirebileceğimiz Python, anlaşılması kolay ve kullanması eğlenceli olacak biçimde tasarlandı. Cümbüşün kusursuz bir motivasyon olduğunu ve genelde sıkıcı olan öğrenme sürecini kolaylaştırdığını göz önünde bulundurursak, Python ile süratlice prototipler ve araçlar oluşturabileceğinizi ve birçok kullanıcının Python’da kodlamayı tatmin edici bulduğunu söylersek pek de yanılmış olmayız. Bu özellikler Python’un yazılıma yeni başlayanlar içinde tanınan olmasını ve ABD’nin en âlâ üniversitelerinde en tanınan giriş lisanı olarak da Java’nın tahtına oturmasını sağladı.

Çok yüksek düzeyli bir lisan olan Python, kodlamaya yeni başlayanlar için epey fazla kelam dizimi öğrenme gerektiren İngilizce üzeredir. Python sizin yerinize epeyce fazla karmaşıklığın üstesinden gelir ve yeni başlayanların programlama kavramlarını öğrenmeye odaklanmasına ve fazlaca fazla detay için endişelenmemesine imkan sağladığı için de pek başlangıç dostudur.

Dinamik olarak yazılan bir lisan olan Python için son derece esnek bir lisan diyebiliriz. Bu esneklik, özelliklerin nasıl oluşturulacağına dair katı kuralların olmadığı ve her ne kadar Python’un ideolojisi meseleleri en kolay ve pak yoldan çözmeye dayalı olsa da, farklı tekniklere başvurarak sıkıntıları çözme konusunda daha fazla seçeneğe sahip olacağınız manasına gelir. Dahası, Python yanlışlarınızı pek ölçülü bir biçimde karşılar, yani sıkıntılı kısma ulaşana kadar programınızı düzenleyip çalıştırabilirsiniz.

Python’un eksileri nelerdir?


Python dinamik olarak yazılan bir lisan olduğundan, kullanıldığı bağlama nazaran bir şey basitçe birden çok manaya gelebilir. Bir Python uygulaması büyüyüp daha karmaşık hale geldikçe, yanlışların izlenmesi ve düzeltilmesi zorlaşacağından bakımı zorlaşabilir, bu niçinle kodunuzu nasıl tasarlayacağınızı yahut bakımı kolaylaştırmak için ünite testleri yazmayı bilmek tecrübe ve bilgi gerektirir.

Ayrıyeten, fazlaca esnek olduğu ve makinenin bir şeyin tarifinin ne olduğundan tam olarak emin olmak için epeyce fazla referans yapması gerektiği için bu durum Python’un performansını biraz yavaşlatabilir ve ağır çalışmasına niye olabilir.

Her halükarda, Python’un daha süratli olan PyPy üzere alternatif uygulamaları mevcut. Bu alternatifler çabucak hemen Java kadar süratli olmasalar da, suratı büyük ölçüde arttırdıklarını belirtmekte de yarar var.


Python toplulukları:

  • StackOverflow’da en büyük 5. topluluk
  • Meetup’da en büyük 3. topluluk
  • GitHub’ en epey kullanılan 4. lisan
Programlama dünyasına adım attığınızda kısa müddette anlarsınız ki, geliştirici topluluğu büsbütün gerektiğinde yardım almak ve etmek üzerine heyeti olduğundan, programlama topluluğunun en değerli kilit noktalarından birisi dayanaktır. Yani, topluluğun büyüklüğüyle yardım alma olasılığınız hakikat orantılıdır ve topluluk ne kadar büyük olursa o kadar insan geliştirme sürecini kolaylaştırmak için faydalı araçlar geliştirir.

StackOverflow’da en büyük 5. topluluk

Şayet kodlamaya yeni başlayan birisiyseniz, bir soru-cevap sitesi olan StackOverflow elbet kısa bir süre ortasında uğrak noktanız haline gelecektir. Python’un StackOverflow’da 85,900’nin üzerinde takipçisi ve hakkında 500,000’den çok da sorusu bulunmakta. Bunlara ek olarak başka tanınan programlama lisanlarına kıyasla Python ile alakalı sorular, cevaplanması en mümkün 3. sorulardır.

Meetup’da en büyük 3. topluluk

Python’un, totalde 608,000’den çok üyesiyle bir arada Meetup.com’da 1300’den çok kümesi bulunmakta ve bu da Python’u, programlama lisanları baz alındığında Meetup’ın en büyük 3. topluluğu yapıyor. Meetup üzerinden ağ kurabilir, öbür geliştiricilerden bilgi edinebilir ve dilerseniz mentorluk servislerinden yararlanabilirsiniz.

GitHub’ en çok kullanılan 4. lisan

Ne kadar faydalı proje var ise o kadar birilerinin geliştirme sürecinizi büyük ölçüde hızlandıracak olan, istediğiniz fonksiyonu halihazırda ve güzel bir biçimde oluşturmuş olma mümkünlüğü vardır. 950’den çok Python projesinin 500’den çok yıldızı bulunuyor.

Python’un ayrıyeten data tahliline ve bilimsel hesaplamaya yardımcı olan fazlaca sayıda kitaplığa sahip olduğu bilinmektedir. Buna ek olarak, sıradan oyunlar yapmak istiyenleriniz için PyGames, oyun oluşturmak için hoş bir oyun motorudur.

Kesiminde çok ilgi nazarann Python’un meslek imkanları:


Startuplar ve iş arayanlar için bir site olan AngelList’e göre Python en epey talep edilen 2. ve en yüksek ortalama maaşa sahip marifet. Büyük bilginin yükselişiyle bir arada, bilhassa de Python makine tahsili gerektiren bakılırsavleri gerçekleştirmek için web uygulamalarına kolaylıkla entegre edilebildiğinden, Python geliştiricileri bilgi bilimci olarak çok ilgi görmekte.

Python’un geleceği neler vadediyor?

TIOBE
endeksine göre, en tanınan 100 programlama lisanı sıralamasında Python 4. sırada. Bir öteki programlama lisanı olan Ruby on Rails ve son vakit içinderda da Node.js’nin yükselişe geçmesiyle bir arada, Python’un backend internet gelişimi için ana prototipleme lisanı olarak kullanması, bilhassa parçalanmış bir MVC ekosistemine sahip olduğu için biraz azalmış olsa da büyük bilginin giderek daha kıymetli hale gelmesiyle Python, her zamankinden daha fazla talep nazarann, bilhassa web uygulamalarına entegre edilebilen bir marifet haline geldi.

Açık kaynaklı bir proje olarak Python, ölçülü bir güncelleme döngüsü ile faal olarak çalışılır ve gayesine uygun kaldığından emin olmak için her yıl yeni sürümler çıkarır.

Bir programlama lisanının emeline uygun kalma yeteneği, lisanın yeni ve taze kalmasına da bağlıdır. Arama hacmi açısından Python, öğrenmek isteyen herkes için başka lisanlar içinde 1. sıraya yükseldi. Python’a olan ilgi 2015’te %22,1 oranla büyüme gösterdi. Gidişata bakacak olursak rahatça söyleyebiliriz ki gayesine hizmet etme açısından Python, geniş kitlesinin de sayesinde gelecekte de ipleri elinde tutmaya devam edecek.
 
Üst