Rusya, Korsan Yazılım Kullanmayı Yasallaştırabilir

Epiclife

Member
Rusya, belirli ki savaşı bitirmektense uygulanan yaptırımlarla yaşamaya alışmaya çalışıyor. Sizlere daha evvel Rus milyarderlerin kripto para ve öteki tüm varlıklarını Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklamaya çalıştığını ve ülkede gayrimenkul yatırımı yaptığından bahsetmiştik. Rus halkı halihazırda devam eden ve gelecek yaptırımlardan kendini muhafazaya çalışıyor lakin bu uğraşlar gösteriyor ki Rusya savaşı bitirmeye pek de niyetli değil.

Toplumsal medyada bir epeyce platformun ve Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in uyguladığı kısıtlamalar daha sonrası, Rus halk çeşitli yollarla toplumsal medya platformlarına ulaşım sağlamaya çalışıyor. Erişim kısıtlamalarının akabinde Twitter da dark web üzerinden bir site geliştirerek Rus halkının platforma erişimine imkan sağladı. Rus halkı şu anda biroldukça kısıtlamayla karşı karşıya ve bunlar her geçen gün artacak üzere duruyor. Bu da hükümetin yeni kararlar almasına sebep oluyor. Bugün ise Rus Hükümeti’nin pek farklı ve reaksiyon alımlı bir karar alabileceği ortaya atıldı.

Rus Hükümeti, korsan yazılımları yasallaştırabilir


Rusya’dan bir hayli oyun ve sinema şirketinin çekilmesinin akabinde, hükümetin halkın bu yaptırımlardan daha fazla etkilenmemesi için yeni bir karar alacağı ortaya çıktı. Bu yasaya nazaran, Rus halkı cezai bir süreç uygulanmadan internetten yasal olarak korsan oyun ve sinema indirebilecek. Geçtiğimiz hafta Microsoft, Activion Blizzard ve Epic Games’in de ülkedeki hizmetlerini askıya aldıklarını açıklayarak Sony / PlayStation, Twitch, Netflix, EA Games ve Witcher üzere büyük teknoloji ve yazılım şirketlerine katılmışlardı.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, “Dış Yaptırımların Baskısı kararında Rus İktisadının Gelişmesini Sağlamak İçin Öncelikli Hareket Planı” isimli bir yasa çıkarttı. İktisadın korunması ismine çıkartılan bu yeni yasa, birfazlaca alanla birlikte korsan yazılımları da kapsayabilir. Bu da yaptırımları destekleyen ülkelerin telif hakları sahibine ilişkin olsa da, Rusya Federasyonu’nun lisanssız olarak bu yazılımların kullanılmasında hiç bir sorumluluğu olmayacağı manasına geliyor.

Şayet bu biçimde bir yasa nitekim hayata geçirilir ise bu da Rus halkının EA üzere ABD şirketleri tarafınca yayınlanan oyunları yasal olarak hiç bir cezaya çarptırılmadan korsan olarak kullanabileceği manasına geliyor. Fakat çıkan kimi haberler, bu yasanın sinema ve oyun kesiminden çok Microsoft ve Apple yazılımlarını kullanan Rus işletmelere yardım etmek gayeli olduğunu söylüyor. Bu tıp yazılımlar ise bulut sistemine bağlı aboneliklere dayalı olduğundan, Rusya’nın yazılım korsanlığı düzenlemelerinin şirketler için ne kadar yararlı olacağı ise kuşkulu.
 
Üst