Sabah kusması neden olur ?

Murat

New member
Sabah Kusması Neden Olur? Bir Hikâyenin İçinden İnsan Bedeninin Sessiz Çığlığı

“Sabahları midemde garip bir düğümle uyanıyorum,” diye yazmıştı Derya o sabah forumda. “Bazen korkudan, bazen stres yüzünden, bazen de hiçbir sebep yokken…” Cümlesi, birçoğumuzun sessizce hissettiği ama dillendirmediği bir gerçeğe dokunuyordu: Sabah kusması, sadece bedenin değil, ruhun da bir tepkisiydi.

---

Bir Sabah, Sessiz Bir Alarm

Derya, 34 yaşında bir grafik tasarımcıydı. Sabahları erken kalkmayı severdi, kahvesini içmeden konuşmazdı. Ama son haftalarda, güne kahveyle değil, mide bulantısıyla başlıyordu. Önce stres sandı. Ardından internette aramaya başladı: “Sabah kusması neden olur?”

O sırada eşi Arda, mühendis titizliğiyle kahvaltı masasını düzenliyordu. Onun için sorunlar çözülebilir denklemlerdi. “Mide asidinden olabilir,” dedi Arda. “Ya da kan şekeri düşüklüğü. İstersen sana sabahları karbonhidrat dengesiyle bir tablo yapayım.”

Derya hafifçe gülümsedi. “Ben tablo değil, biraz anlayış istiyorum,” dedi.

O anda, iki farklı dünya çarpıştı: biri stratejik, biri duygusal. Ama ikisi de çözüm arıyordu, sadece yolları farklıydı.

---

Tarih Boyunca Sabah Bulantıları: Savaşçılardan Anneliğe

Derya’nın yaşadığı şey yeni değildi. Antik Mısır’da sabah bulantısı “ruhun uyanışı” olarak görülürdü. Savaş öncesi mide bulantısı yaşayan askerlerin cesaretle ilişkilendirildiği bile yazılıdır. İnsan bedeni, tehlikeyi sezdiğinde ilk sinyali midede verirdi.

Modern tıpta ise bu tepki, stres hormonlarıyla açıklanır. Kortizol seviyesi sabah saatlerinde en yüksek düzeydedir. Bu hormon, sindirim sistemini baskılayabilir ve mide bulantısına yol açabilir. Yani bazen sabah kusması, aslında bedenin “teyakkuzda” olduğunun göstergesidir.

Hamilelikte görülen sabah bulantıları da başka bir tarihsel derinliğe sahiptir. Evrimsel biyologlar, bunun fetüsü zararlı maddelerden koruma mekanizması olabileceğini söyler. 1990’larda yapılan “Lancet” dergisi araştırmasında, sabah bulantısı yaşayan hamile kadınların bebeklerinin sağ kalma oranının %20 daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Derya bu bilgileri okudukça, vücuduna kızmak yerine onu anlamaya başladı. Belki de o bulantı, bedeninin “dur, yavaşla” deme şekliydi.

---

Birlikte Çözüm Arayışı: Bilim ve Duyguların Kesişimi

Arda bir akşam eve elinde küçük bir not defteriyle geldi. İçine “deney planı” başlıklı notlar almıştı:

- Uykudan önce ılık su iç

- Sabah kahve yerine zencefil çayı dene

- Aç karna değil, küçük bir bisküviyle başla

- 3 gün boyunca gözlemle

Derya bu planı görünce şaşırdı. Arda’nın mühendis aklı, sonunda empatiyle birleşmişti. “Benim için mi yaptın bunu?” diye sordu.

“Bizim için,” dedi Arda. “Sen iyi olunca, ben de iyi hissediyorum.”

Ertesi sabah Derya, Arda’nın önerilerini uyguladı. Zencefilin kokusu, mutfağı doldurdu. Midesi daha sakindi. Ama asıl fark, içsel bir kabullenişti: Bedenine savaş açmak yerine onunla konuşmayı öğreniyordu.

---

Toplumsal Açıdan Sabah Kusması: Görünmeyen Bir Sessizlik

Forumda Derya’nın yazısı onlarca yanıt aldı. Kimi “ben de sabahları stresle uyanıyorum” dedi, kimi “gebelik sandım ama stres çıktı” diye paylaştı. Ortak bir tema vardı: bastırılan duygu, mideye yansıyordu.

Toplumsal olarak “kusmak” kelimesi bile utanılacak bir şeymiş gibi görülür. Oysa Japon kültüründe, sabah bulantısı bazen “duygusal arınma” olarak adlandırılır. Hatta Zen rahipleri, meditasyonun erken aşamalarında bedensel tepkilerin doğal olduğunu öğretir.

Ekonomik baskılar, iş kaygısı, ilişki stresi… Hepsi sabahları mideye çöker. 2023 yılında yapılan bir psikofizyoloji çalışması, anksiyete bozukluğu olan bireylerin %37’sinde sabah bulantısı görüldüğünü ortaya koymuştur. Bu, sadece bir fiziksel rahatsızlık değil; modern dünyanın görünmeyen bir belirtisidir.

---

Bilim Ne Diyor?

Tıp literatürüne göre sabah kusmasının birkaç ana nedeni vardır:

1. Gastrointestinal Reflü (GERD): Mide asidinin gece boyunca yemek borusuna kaçması, sabah mide bulantısı yapabilir.

2. Hipoglisemi: Uzun süre aç kalmak, sabah kan şekerini düşürür.

3. Anksiyete ve Kortizol Artışı: Uyandıktan sonraki ilk saatlerde stres hormonu yükselir.

4. Gebelik ve Hormonel Değişim: Özellikle ilk trimesterde östrojen ve hCG hormonları mide merkezini etkiler.

5. İlaçlar ve Gece Alkol Kullanımı: Karaciğerin sabah toksin temizleme süreci mideyi etkileyebilir.

Derya’nın durumu üçüncü kategoriye giriyordu: stres kaynaklı sabah bulantısı. Ama asıl fark, o artık bunu sadece tıbbi değil, insani bir deneyim olarak görüyordu.

---

Hikâyenin Dönüm Noktası: Kabul ve Denge

Bir sabah, Derya balkona çıktı. Hava serindi, gökyüzü griydi. İçinde hâlâ hafif bir bulantı vardı ama ilk defa korkmadı. Derin bir nefes aldı.

“Tamam,” dedi kendi kendine. “Bedenim bana bir şey anlatıyor, ben de onu dinleyeceğim.”

O anda Arda elinde kahvaltı tepsisiyle geldi. “Bugün tablo yok,” dedi gülerek. “Sadece senin için biraz ılık su ve bal.”

O an, hikâyede sadece bir mide değil, bir ilişki de iyileşmeye başlamıştı.

---

Düşünmeye Değer Sorular:

- Sizce bedenimizin verdiği sinyalleri dinliyor muyuz, yoksa susturmayı mı öğreniyoruz?

- Sabah bulantısı yaşamak, yalnızca fiziksel bir durum mu, yoksa duygusal bir yansıma mı?

- Bilimsel açıklama ile duygusal farkındalık nerede kesişir?

---

Son Söz

Sabah kusması, bazen mide asidinin değil, içimizde biriken duyguların dışavurumudur.

Derya’nın hikâyesi bize bir şey hatırlatır: Beden, sessiz bir anlatıcıdır. Onu bastırmak değil, anlamak gerekir.

Belki de sabah kusması, bize günün en dürüst mesajını verir — “Bir şeyleri fazla içselleştirdin.”

Ve belki de iyileşme, bir bardak ılık suyla değil, bir parça anlayışla başlar.