TechEd 2007: Geliştiriciler için ilk haftanın sonucu

Womanne

Member
Genel olarak TechEd benim için ziyaret etmeye değerdi. Özellikle ASP.NET, dağıtılmış sistemler/WCF ve veri erişimi/ORM’ye odaklanan mevcut çalışmalarımda pek çok bilgi toplayabildim.

Duyuru



Bazı meslektaşlarım gibi ben de sunumdaki açıklamaların çoğunun gerçek içeriğe uymamasına olumsuz bir şekilde şaşırdım. “Visual Studio 2008’de WCF” konulu bir konuşma, yenilikleri açıklayan açıklayıcı bir metinle duyurulduysa, konuşmacının konuşmanın çoğunu WCF’nin temellerini açıklayarak geçirmesini beklemeyin. Ayrıca bazı teknik program yöneticilerinin (pazarlama odaklı ürün yöneticileriyle karıştırılmamalıdır) ürünlerinin ayrıntılarından ne kadar uzak oldukları konusunda da hayal kırıklığı yaşandı. Sık sık “Bunu uygulayıp uygulamadığımızı bilmiyorum” ifadesini duyarsınız. Elbette özgürce konuşan ve normalde belgelerde bulunandan daha fazlasını anlatan çok yetkin program yöneticileri de vardı.

İçerik açısından bazı noktaları tekrar özetlemek ve önceki blog gönderilerine veya .NET sözlüğümdeki girişlere başvurmak istiyorum:

  • TechEd açılış konuşmasında çok az yeni duyuru vardı. Tek önemli ürün Microsoft Sync Framework’tü. Pek çok .NET geliştiricisi için yeni ürün dalgasının olmamasının iyi bir şey olduğunu düşünüyorum.
  • Oturumlar ayrıca ASP.NET ve PowerShell 2.0 için MVC modelinin ilk sunumunu da içeriyordu. MVC modelinin planlanan uygulaması benim için büyük bir hayal kırıklığıydı (ve dünkü bir tartışmada da belirttiğim gibi, diğer birçok geliştirici için de).
  • Microsoft tarafından 2006 yılında ASP.NET AJAX’ın gelecekteki bir parçası olarak tanıtılan istemci tarafı veri bağlama ve XML komut dosyası oluşturma kavramları artık arka planda kayboluyor.
  • .NET için yeni SOA tabanlı uygulama sunucusu “Microsoft Oslo” hakkında çok az şey söylendi. Geçen yıl çeşitli konferanslarda vizyonlarını ayrıntılı olarak sunan Steve Swartz ve Clemens Vasters, artık gerçekte tasarlanan özellikler konusunda susturuldu. Ancak 2008 sonbaharında ABD’de Windows 7 ve Office 14’ün yanı sıra Oslo merkezli bir PDC’nin de ortaya çıkması öngörülüyor.
  • .NET 3.5’in Kasım ayı sonunda hazır olması bekleniyor.
  • .NET Framework 3.5 için Service Pack 1’in piyasaya sürülmesi 2008 ortalarında planlanıyor; bu aslında bir “özellik paketi” ve en azından .NET Framework 3.6 adını hak ediyor.
  • Microsoft aslında ADO.NET Entity Framework’ü (EF) LINQ-to-SQL’e ORM rakibi olarak yayınlayacak. LINQ-to-SQL’in yalnızca “daha basit senaryolar” ve EF’nin daha karmaşık senaryolar için tasarlandığı ayrımı beni tatmin etmiyor, çünkü bir geliştirici senaryosunun LINQ-to-SQL için yeterince basit olmadığını fark ettiğinde ne olur? “Güncelleme” önemli parçaların yeniden şekillendirilmesi ve kodlanması anlamına gelir.
  • Microsoft, TechEd’de üreticiye veya ürüne özel Güvenli Sanal Makineyi (SVM) temel alan kod koruması ve ürün etkinleştirmeye yönelik Lisanslama ve Koruma Hizmetleri (SLPS) yazılımını yoğun bir şekilde tanıtıyor.
Gelecek hafta, altyapı ve yönetim uzmanlarına (“BT Profesyonelleri” olarak adlandırılan – bu terimi sevmiyorum, çünkü yazılım geliştiricileri aynı zamanda “profesyonellerdir”) yönelik ikinci TechEd haftası (“BT Forumu”) Barselona’da gerçekleşecek. Geçen yılın aksine, yine ofiste oturacağım çünkü devam eden bir Windows Forms projesi üzerinde bazı uygulama çalışmaları ve bir ASP.NET web uygulamasını optimize etmek için bir danışmanlık randevusu var. Biraz zaman bulursam, önümüzdeki hafta BT forumunun açılış konuşmasının bir özetini burada yayınlayacağım.


()



Haberin Sonu
 
Üst