Trillium Neden Nesli Tehlike Altında Olan Yerli Bitkiler İçin Poster Çocuğu Oldu

Idealed

Active member
İyi şeylerin üçlü olarak gelmesi, aşamalı olarak öğrendiğim bir dersti. Yıllar önce Hudson Vadisi’ndeki evimi satın aldığımda ve ön verandanın kenarının altında büyüyen üç küçük bitki fark ettiğimde başladı.

O zaman bilmiyordum ama onlar trilliumlardı – özellikle, çevredeki ormanlık alanların yerli uyanık ardıç kuşları, ayrıca Trillium erectum olarak da bilinirler. İsimsiz yaratıkları mala ile kaldırdım ve “bir şey” olmaları ihtimaline karşı yaptığım yatağa taşıdım.

Onlar gerçekten bir şeydi. Ve şimdi bu geçici bahar bitkilerinin çoğu Mayıs bahçemin etrafında çiçek açıyor, hepsi o ilk üçünden türemiş.

Yol boyunca biriktirdiğim trillium öğreniminin çoğu, ilk seferinde olduğu gibi, şans ya da bir tür sihirle kaplanmış hissettim. Ancak, Nisan ayında yayınlanan ve vahşi doğada Kuzey Amerika trilliumunun risk faktörlerini analiz eden bir raporun son bölümü değil.


Rapor, yerli trillium türlerimizin veya çeşitlerimizin yüzde 32’sinin insan gelişimi, beyaz kuyruklu geyikler ve yaban domuzları tarafından avlanma, istilacı bitkilerden gelen rekabet ve daha fazlası sayesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Uyanık robin, kırmızı trillium veya kokuşmuş Benjamin olarak da bilinen Trillium erectum, çiçeklerini pedicel adı verilen kısa saplarda yeşil yapraklarının üzerinde tutar. Kredi… margaret hamamböceği

Herhangi bir yerli türün durumu endişe kaynağıdır, ancak trillium ile başka bir katman daha vardır – neredeyse duygusal bir faktör. Ayırt edici, erkenci çiçekleri bizi cezbeder, onları başı dertte olan diğer türler için bir tür poster bitkisi, yerlileri büyütmek ve korumakla ilgilenen elçiler yapar. Botanikçiler genellikle onlara “karizmatik” flora derler.

Trillium insanlarla konuşur.

The Conservation Status of Trillium in North America’nın arkasındaki üç kar amacı gütmeyen kuruluştan biri olan Arlington, Va.’daki NatureServe’in baş botanikçisi Wesley Knapp, “Halkı harekete geçirebilecek herhangi bir organizma – bunlardan daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi. sayfa raporu. “Bunun gibi çok fazla iletişim aracımız yok.”

Vahşi doğada trilliumların durumu, New Mexico BioPark Society ve Delaware’deki yerli bitki bahçesi ve araştırma tesisi olan Mt. Cuba Center ile ortaklaşa değerlendirildi. Çalışmanın doğuşu: Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin tıbbi grubu, geleneksel tıpta kullanılan bir cins olan trillium’un durumunu değerlendirmek için finansmana sahipti. Küba Dağı’na ulaşan BioPark Topluluğu’na başvurdular ve ABD ve Kanada’daki üye programları tarafından doldurulan veri tabanı bitkilerin durumunu değerlendirmek için sıklıkla kullanılan bir araç olan NatureServe’ı da dahil ettiler.

Küba Dağı’na ev sahipliği yapan Mt. toplantı.

Trillium cernuum, başını sallayan trillium, bir Kuzey türü. Trillium parçaları, üç yapraklı çiçekler ve kapalı, açılmamış bir tomurcuğun altındaki üç çanak yaprağı da dahil olmak üzere üçlü olarak gelir. Olgun bitkilerdeki yapraklar da genellikle üçlüdür. Kredi… Küba Dağı Merkezi

Üç Parçalı Armoniler

İyi şeylerin üçlü olarak geldiği fikrinin arkasındaki Latince ifade — mutlak üçlü mükemmellik– trillium için yapılmış olabilir.

Bitkinin önekinden de anlaşılacağı gibi, trillium parçaları üçlü olarak gelir: Çiçeklerin tipik olarak üç yaprağı vardır. Yaprakların altındaki üç sepals, açılmamış tomurcuğu çevrelemek için bir araya gelir. Ve yapraklar (teknik olarak bracts) dediğimiz şey, olgun bitkilerde de genellikle üçlüdür.


Trillium, çoğu Kuzey Amerika’da olmak üzere dünya çapında yaklaşık 50 türe sahiptir. Üç yoğunlaşma alanı – yine bu sayı – Kuzey Amerika’nın doğu yarısı, Pasifik Kuzeybatı ve Doğu Asya. En büyük çeşitlilik Amerikan Güneydoğu’dadır.

Yapısal olarak, trilliumlar iki ana gruba girer. Bazıları pedicellattır – benim kırmızı olanlar ve diğer Kuzeydoğu türleri gibi – çiçeklerini yaprakların üzerinde kısa bir sap veya pedicel üzerinde tutar. Diğerleri sapsızdır, çiçekler doğrudan yaprakların üzerine oturur. Gümüş veya mor sıçramalarla benekli yapraklar, çeşitli Güneydoğu türleri de dahil olmak üzere bazı sapsız türlerin bir özelliğidir ve bu da onları bir bahçıvanın gözü için ekstra seçenek haline getirir.

Trillium cuneatum, kurbağa trillium veya küçük tatlı Betsy, saplarda tutulmak yerine doğrudan yaprakların üzerine oturan çiçeklerle sapsız bir türdür. Kredi… Küba Dağı Merkezi

Bay Knapp, Great Smoky Dağları’nın koy ormanlarındaki bahar gösterilerini “bir element olarak trillium ile yemyeşil kır çiçeği gösterileri” olarak tanımlıyor. Bunlar, mavi yılan otu (Caulophyllum thalictroides), columbine (Aquilegia canadensis) ve geniş yapraklı diş otu (Cardamine diphylla) gibi yoldaşları içerebilir.

“Doğu ABD’de trillium ormanda yaşayan türlerdir” dedi. “Ancak, Güney Appalachians’ın zengin koy ormanlarından, daha asidik, bataklık topraklara sahip Atlantik kıyı ormanlarına kadar orman türleri çarpıcı biçimde farklı olabilir.”

Bayan Highland, botanik yaparken onları, orman phlox (Phlox divaricata), kan kökü (Sanguinaria canadensis), Virginia bluebells (Mertensia virginica) veya sahte Süleyman’ın mührü (Maianthemum racemosum) gibi gölge-bahçe kombinasyonlarına ilham verebilecek diğer türlerle bulabilir. Küba Dağı’nın bahçelerinde eğrelti otları, köpük çiçeği (Tiarella cordifolia), yabani zencefil (Asarum canadense) ve daha fazlası arasında kitleler büyür.

Sarı çiçekli T. luteum gibi trillium, köpük çiçeği (Tiarella cordifolia) ve sürünen Phlox (P. stolonifera) gibi diğer yerli ormanlık kır çiçekleri için iyi bir gölge-bahçe arkadaşıdır. Kredi… Küba Dağı Merkezi

Daha Fazla Trillium Yapmak: Karıncalar ve Bitkiler

Trilliumlarımın yavrularının yıllar içinde en tuhaf noktalarda ve desenlerde filizlenerek topraklarını genişlettiklerini izledim. Bir grup kendisini neredeyse bir daire şeklinde düzenlemiştir.


Görünüşe göre, myrmecochory adı verilen bir bitki-hayvan karşılıklılığının katılımcıları oldukları için teşekkür etmem gereken birçok karınca nesli var. Trillium tohumuna bağlı lipid açısından zengin bir paket olan bir elaiosome tarafından çekilen karınca, her şeyi yuvasına geri taşır, elaiosome’u larvalarına besler ve ardından tohumu atar.

Karınca yuvalarının içindeki ve çevresindeki bu zengin toprak ortamı, görünüşe göre trillium çimlenmesi için elverişlidir. Ayrıca, tohumlarını ebeveynden biraz uzağa ekmiş olmak bir bitki için bir avantajdır: Orijinal bitkiye bir şey olması durumunda, bir yedek vardır.

Bu tohum dağılımı, menekşeler, kankökü, sincap mısırı (Dicentra canadensis) ve Dutchman’ın pantolonu (D. cucullaria) dahil olmak üzere birçok yerli ormancıda yaygındır. Karıncalar tam olarak bahçe tasarımcıları olmayabilirler: Artık çok tuhaf noktalarda büyüyen trillium ve diğer myrmecochorous türlerim var, çünkü bir karınca oraya bir tohum bırakmaya karar verdi. Ama onlar etkileyici ekosistem mühendisleridir.

Bay Knapp, “İlk kez bir trillium yüzüğü gördüğümde, bir bilim adamı olarak çok kafam karıştı” dedi. “Sonra birkaç kez daha gördüm ve ne olduğunu öğrendim.”

Bayan Highland, “Bir tür peri büyüsüyle karşılaşmış gibi hissediyorsunuz,” dedi. “Mesela, o çemberi oraya kim koydu?”

Trilliumları kasıtlı olarak yeni bir yere taşıdığımda, tohumla değil, bitkilerin görülmesi kolay olduğu çiçeklenme döneminde kazarak ve bölerek. Kaldırmak için bir yığının çevresini kazıyorum ve sonra her bölümün en az bir büyüme noktası olmasını sağlamak için yumrulu yeraltı rizomlarını takıyorum ya da bazen kesiyorum.

Çiçeklenme zamanında bölmek ve hareket etmek için bir bahçe yatağından kazılmış bir Trillium erectum öbeği. Kaldırmak için kümenin çevresini kazın ve ardından her bölümün en az bir büyüme noktasına sahip olduğundan emin olarak yeraltı rizomlarını alay edin veya kesin. Kredi… margaret hamamböceği

Sorunlu Trilliumlar

New Mexico BioPark Society’nin bitkiler için türlerin hayatta kalma sorumlusu Clayton Meredith’in raporunda özetlenen trillium tehditleri arasında insani gelişme de yer alıyor. Ancak ak kuyruklu geyiklerin avlanması ve vahşi domuzların habitat tahribatı, her şeyden çok trillium türünü tehdit ediyor.

Trilliumların yeraltı rizomları ne kadar sağlam olursa olsun, bu dayanıklılık ancak beyaz kuyruklu geyiklerin tekrar tekrar gezinmesi karşısında bir yere kadar gider. Çiçekler kaldırıldığında, bu hiçbir tohum kurulmayacağı anlamına gelir. Tohumdan çiçekli bitkiye kadar trillium üreme döngüsü dört ila yedi yıl sürer – otsu bitkiler için oldukça uzun bir zaman, dedi Bay Knapp – bu nedenle kayıp bir yıl maliyetlidir.

Yabani domuzların kök salması, yalnızca yükselttikleri bitkileri değil, yaşam alanlarını da yok edebilir. Bay Meredith, kuzeye ve batıya doğru hareket ederek, hayvanlar -bir asır önce avlanmak için Güney’e getirilen Rus domuzlarının ve çiftliklerden kaçan evcil domuzların bir melezi- yavaş yavaş menzillerini genişlettiklerini yazıyor.

Bir de rakip bitki türleri var. Trillium’un yerini almaya devam etme olasılığı en yüksek olanlar, Çin kurtları (Ligustrum sinense), çalı hanımeli (Lonicera maackii) ve sarımsak hardalı (Alliaria petiolata), “bunların her biri, ardışık aşamaları engelleyen ve otsu alt türlerini doğrudan etkileyen yoğun meşcereler oluşturur. ” Yanan çalı (Euonymus alatus), İngiliz sarmaşığı (Hedera helix) ve Japon tepe otu (Microstegium vimineum) da listede yer alıyor.

Kuzeybatıda, Himalaya böğürtlen (Rubus armeniacus) birincil istilacı bitki suçludur. Ancak, iklim değişikliğinin neden olduğu ve giderek yaygınlaşan orman yangınları, trillium popülasyonlarına da baskı yapıyor.

Büyük beyaz trillium T. grandiflorum’un çiçekleri yaşlandıkça pembeye dönüşebilir, ancak bazı daha sıra dışı bireyler bu şekilde başlar ve belirgin bir gül-mor renginde çiçek açar. Kredi… Küba Dağı Merkezi

Genetik Deposu

Tıbbi veya bahçecilik amaçlı yabani bitkilerin toplanması başka bir tehdittir, ancak değerlendirilmesi daha zordur.

Kaçak avcılığı desteklemekten kaçınmak için bahçıvanlar yalnızca fidanlık tarafından çoğaltılmış bitkileri satın almalıdır. Satın almadan önce bitkilerin nereden geldiğini sorun.

Tüm bu faktörler, ex situ veya saha dışı korumanın önemini vurgulamaktadır – Küba Dağı’nın sürdürdüğü 84 tür trillium koleksiyonu gibi, genetik materyal de dahil olmak üzere “vahşi doğada tekrar ihtiyaç duyulana kadar burada yaşamak gerekiyordu. onu yayabiliriz ve geri koyabiliriz,” dedi Bayan Highland.

Trillium’un kötü durumu, Bay Knapp’ın başka bir karizmatik bitki grubu, yerli orkideler üzerinde düşünmesini sağlıyor.

“Başlarken, vahşi orkideler gördüğümü hatırlıyorum – genç bir botanikçi için dönüştürücü bir an” dedi. Ancak o zamana kadar, orkideler bir nesil öncesine göre çok daha az yaygındı.

“Belki de onlarla o kadar ilgilenmiyordum, çünkü 20 yıl önce olabileceğim gibi bir sitede yüzlerce kişi görmüyordum” dedi. “Ve şimdi düşünüyorum da: Gelecek nesil botanikçiler, trillium’a aşık olmayacaklar mı, çünkü onların yığınlarını asla göremeyecekler mi?”


Margaret Roach, web sitesinin ve podcast’in yaratıcısı Bahçeye Giden Yol , ve aynı adlı bir kitap.

Konut emlak haberleriyle ilgili haftalık e-posta güncellemeleri için buradan kaydolun. Bizi Twitter’da takip edin: @nytrealestate.
 
Üst