Windows 7 Araçları Neden Öteki Sürümlerde Kaldırıldı?

Epiclife

Member
Windows işletim sistemleri elimize birinci geçtiğinde hepimiz, anladığımız kadarıyla her noktasını kurcalamışızdır. Kimimiz gidip müziğini açmış, o sırada da media player’ın hipnotize edici görüntülerinde saatler geçirmiştir. Kimimiz de ekran koruyucusundaki boruların izlediği yolları takip ederken bir daha saatlerini harcamıştır.

böyle, her yeni gelen işletim sistemi, bizleri kurcalanacak farklı özelliklerle karşı karşıya bıraktı. Windows Vista ile karşımıza çıkan ve Windows 7’de en büyük popülerliğe ulaşan masaüstü araçları da bu özelliklerden biri oldu. Pekala sonrasındasında gelen işletim sistemlerinde bunları niye bakılırsamedik?

Microsoft, bu husus için resmi bir açıklama yapmıştı.


Söz konusu açıklamada şirket, araç galerisinin takviyesinin sonlandırıldığını ve bunun güvenlik sorunları niçiniyle yapıldığını belirtmişti. Açıklamanın sonuna da “saldırganların hem araçlar üzerinden bilgisayarınızı yönetebileceğini” tıpkı vakitte “araçların davranışlarını değiştirebileceğini” eklemişti.

Ayrıca bu araçlar ActiveX tabanlıydı. ActiveX, Microsoft’un, vaktinde internetle çalışan küçük programları kapsayan obje tabanlı bir programlama aracıydı. Baş karıştırmaya gerek yok şüphesiz. Yalnızca kelam konusu araçların ActiveX üzerinde çalıştığını bilmeniz kâfi.

Peki ActiveX inançlı miydi?


Microsoft, ActiveX tabanlı uygulamalar için güvenilir olup olmadıklarını muhakkak eden bir sertifika gösteriyordu. Ama sertifikasız uygulamanın yüklenmesiyle ortaya çıkan sorunlar kullanıcının sorumluluğuna bırakılıyordu. Bunun son kullanıcı tarafında pek de karşılık bulmadığını kestirim etmek güç olmasa gerek.

Microsoft’ta yazılım geliştiricisi olarak çalışmış olan Mark Phaedrus’un kelamlarına göre, tehdit oluşturan kısım, araçların büyük çoğunluğunun ActiveX’e bağlı olmasıydı. Bu sebeple de araçlar üzerinden ActiveX denetimlerine erişmek mümkün oluyordu (ya da en azından bunu mümkün kılan açıklar vardı). ActiveX’in açıkları sebebiyle de ‘ActiveX saldırıları’ tanınan olmaya başladı.

Hem bu sorunu ortadan kaldırmak tıpkı vakitte araçların varlığını sürdürmek için tek bir yol kalıyordu.


Zira sistemin açıklarını kapatmak, Phaedrus’un dediğine bakılırsa neredeyse imkânsızdı. Bunu göz önünde bulundurunca da sorunu çözmek için araçları ActiveX tabanlı olmadan daha muteber bir biçimde bir daha geliştirmek gerekiyordu. Pekala buna kıymet miydi?

Phaedrus’a bakılırsa yanıt hayır ve bunun iki niçini var.


En sıradaninden başlayalım. Yutması güç bir hap üzere olacak fakat ‘bu araçlar pek de işlevsel sayılmazdı’. Sağ tarafa yerleştirdiğiniz bir saate gereksiniminiz yoktu, zira aslına bakarsan saati öğrenmek için sağ alta bakmanız kafiydi. Takvim için de birebir durum geçerliydi.

Bunlar haricinde birkaç tane fonksiyonel sayılabilecek (performans izleme gibi) araç olsa da bunlar da fazla sistem kaynağı kullandıkları nedeni öne sürülerek şikâyet ediliyordu.

Ve gelelim başka sebebe: Microsoft, aslına bakarsanız tüm kaynakları Windows 8 için harcıyordu.

Vikipedi

Windows 8’de bir başlangıç, bir de masaüstü ekranımız bulunuyordu. Ve Microsoft, geliştiricileri, Windows 10 ile yeterlice popülerleşen Evrensel Windows Platformu’na yönlendirmeye çalışıyordu. Bunun birinci adımlarını, Windows 8’in metro-tarzı başlangıç ekranında ve Windows Phone modellerinde gördük. Lakin geri dönüşü pek de uygun olmadı.

bir daha de bu süreçte genel olarak uygulamalar yeni işletim sistemine aktarılmaya çalışıldı. Lakin olağanda masaüstünün boşta kalan sağ kısmına yerleştirilen bu araçlar pek de odak noktasında olmayacaktı. Zira Windows 8’le bir arada Microsoft, mobile odaklanmaya başlamıştı. Ayrıyeten uygulamaların ekranın bir kısmını kaplamasını sağlayan bir özellik, neredeyse araçların açığını kapatacak nitelikteydi.

Şimdiki işletim sistemlerindeki bölünmüş ekran kullanması, Windows 8’de biraz daha ön plandaydı.


Güvenlik açısından sorunlu olan, yeni işletim sistemine uyarlanması için çokça çalışma gerektirecek olan ve hâlihazırda fazlaca da hayranının bulunmadığı bir özelliğin devam ettirilmesi de Phaedrus’un dediğine nazaran pek de değecek bir şey değildi.

bu biçimdece kullanmasak bile masaüstünde tuttuğumuz o araçlara, Microsoft’un ülküleri sebebiyle veda etmiş olduk diyebiliriz. Kozmik Windows Platformu pek de başarılı olmadı lakin bu biçimde cesurca bir atılım için şirketi bir daha de şirketi tebrik etmek gerek.

  • Kaynaklar: Mark Phaedrus, Microsoft
 
Üst